Euronext Brussel: Bel20 krijgt nieuwe tik

Op Euronext Brussel is de Bel20 weer stevig in het rood gedoken. Een rist tegenvallende macro-economische cijfers en geruchten over een uitbreiding van het Duitse shortverbod haalden in heel Europa aandelen onderuit.

In de VS vielen de economische cijfers tegen. De werkloosheidsaanvragen stegen met 25.000, waar analisten uitgingen van een daling met 4.000. Ook de Amerikaanse index van leidende indicatoren daalde voor het eerst in meer dan een jaar. Onderzoeksinstituut Conference Board wijst erop dat het economisch herstel aan kracht verliest. Nieuws vanuit Europa stemde beleggers evenmin positief: het Europese consumentenvertrouwen heeft duidelijk te lijden onder de eurocrisis.

De Bel20 sloot op 2386,49 punten, een verlies van 1,9 procent. Behalve Belgacom (+0,4 procent tot 25,10 euro) en Befimmo (stabiel op 57 euro) kleurden alle aandelen in de Brusselse beurskorf rood tot donkerrood.

Het grootste verlies was voor Umicore. De materialengroep dook 5 procent tot 23,93 euro. Verzekeraar Ageas deed amper onder, met een verlies van 4,9 procent tot 1,86 euro. Doordat de verzekeraar op een berg staatspapier zit, valt Ageas in ongenade zodra de Europese schuldzorgen oplaaien. Bankgroep KBC beperkte het verlies tot 3,6 procent op 29,82 euro.

Op de brede markt was de rode lantaarn voor Tigenix (-11,2 procent tot 1,9 euro). Het biotechbedrijf heeft onvoldoende middelen om de kosten voor het bijkomende onderzoek in de VS, opgelegd door de FDA, volledig zelf te financieren. Tigenix gaat daarom op zoek naar een partner om die lasten, maar op termijn dus ook de winsten, te delen. Volgens analist Jan De Kerpel van KBC Securities is dit geen goed nieuws. Hij verwacht dat de inkomsten uit royalties en eventuele besparingen niet opwegen tegen de gemiste inkomsten.

Ook Thenergo ging zwaar onderuit: -9,9 procent tot 0,64 euro. Het groenestroombedrijf moest voorbeurs aankondigen dat het de verkoop van zijn West-Vlaamse dochter Leysen met twee weken uitstelt. 'Dit is nodig om de opschortende voorwaarden bij de overeenkomst te kunnen vervullen', klinkt het. Nog slecht nieuws: voor het Ieperse biomestproject Binergy wordt de wet op de continuïteit van de onderneming (het vroegere gerechtelijk akkoord) ingeroepen. Gisteren herstelde het aandeel van de verkoopgolf van de voorbije dagen met een winst van bijna 30 procent.

Gimv ten slotte was een van de zeldzame stijgers: +0,1 procent tot 35,90 euro. De investeringsmaatschappij heeft over het gebroken boekjaar 2009-2010 een nettowinst geboekt van 117,5 miljoen euro. De aandeelhouders krijgen een brutodividend uitgekeerd van 2,40 euro. De resultaten zijn een wereld van verschil met die van vorig jaar. Toen was de investeringsmaatschappij zwaar getroffen door de financiële crisis en minwaarden op de portefeuille.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud