Euronext Brussel: bel20 lager na downgrade Fortis

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel opende de Bel20 lager. Na 40 minuten handel stond de index 0,8% lager op 1.820,70 punten. Fortis is op zijn eentje verantwoordelijk voor de daling. Het aandeel kreeg vanmorgen een downgrade van beurshuis Morgan Stanley te verwerken. Daarnaast is er ook nieuws over Interbrew en Dexia.

De overige Europese beurzen gaan in het eerste handelsuur eveneens lager. Het is vandaag 1 november, Allerheiligen. Daardoor zijn de beurzen van Milaan en Madrid gesloten en blijft de handel op de andere markten beperkt, omdat vele beleggers een verlengd weekend nemen.

In de Bel20 gaan 8 aandelen lagen, noteren er 4 onveranderd en gaan er 8 hoger. De grootste dalers zijn financiele aandelen Fortis (-2,8%), Dexia (-0,8%)en Almanij (-1,9%). Bij de stijgers staat Barco op kop (+2,6%), gevolgd door Bekaert (+1,75%)en UCB (+1,05%).

Vanmorgen verlaagde beurshuis Morgan Stanley in een rapport het advies voor het aandeel Fortis van overweight naar equal-weight. De analist adviseert over te stappen naar Aegon. Fortis verliest daarop 2,8% tot EUR 17,96.

Dexia, dat donderdag al een klap van 4,6% te verwerken kreeg, staat weer in de hoek van de verliezers. Het aandeel zakt met 0,8% tot EUR 9,65. De Nederlandse beurstoezichthouder heeft bij Dexia Bank Nederland een 'waslijst met ernstige overtredingen' vastgesteld bij de verkoop van leaseproducten. De beursautoriteit zou van plan zijn Dexia een boete op te leggen. Datschrijft de Nederlandse krant het Financieele Dagblad, zonder vermelding van bronnen.

Nog in de Bel20 was er vanmorgen nieuws van Interbrew. De Leuvense bierbrouwer verwerft 70% in de Chinese K.K Brewery. Interbrew betaalt hiervoor USD 42 miljoen. Het aandeel kan vooralsnog niet van dat nieuws profiteren en verliest 0,6% tot EUR 22,61.

Buiten de Bel20 is er nog bijna geen beweging op de markt.

Vanaf maandag 11 november treedt Mobistar hoogstwaarschijnlijk toe tot de Bel20. De mobilofoonoperator vervangt dan holding GIB. De marktautoriteit meent dat GIB niet langer een voldoende liquide aandeel is, nu er op de holding een bod loopt van Ackermans & van Haaren (AvH). Mobistar werd vrijdag nog niet verhandeld en noteert tegen een koers van EUR 19,65. GBL verliest 0,13% tot EUR 37,20.

Kinepolis wint 0,6% tot EUR 9. Donderdag nabeurs raakte bekend dat de Belgische bioscoopgroep over de eerste negen maanden van dit jaar 19,25 miljoen bezoekers over de vloer. Dat is een groei met 4,1% op jaarbasis. Een jaar eerder waren er 18,49 miljoen bezoekers. Eind september zei Kinepolis dat het voor dit jaar mikt op 28 miljoen bezoekers.

De retailholding Mitiska verkoopt haar resterende belang van 50% in Carpetland Benelux aan het Engelse beursgenoteerde Carpetright. Daarvoor ontvangt het EUR 25 miljoen in cash, waarvan Mitiska netto EUR 12 miljoen overhoudt om de balans te versterken. Carpetright kocht in juni reeds 50% van Carpetland Benelux voor EUR 50 miljoen en verwierf toen de optie om de resterende 50% bij te kopen. Het aandeel werd vrijdag nog niet verhandeld en noteert tegen een koers van EUR 2,31.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud