Euronext Brussel:Bel20 met winst van start

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel laat bij de opening winstcijfers zien. Na het verlies van 2,5% vorige week, krijgt de Bel20-index er na bijna een uur handel 15 punten of 0,76% bij tot 1.999,51 punten. De winst is in belangrijke mate te danken aan Fortis dat wat op adem komt na de verliesbeurten eind vorige week.

Beleggers moeten het in de vroege handel met weinig richtinggevende factoren doen. Op Wall Street sloot de Dow Jones vrijdag 0,1% hoger en kreeg de Nasdaq er 0,6% bij. In de VS is het deze week trouwens uitkijken naar een flink pak kwartaalcijfers. Intel bijt dinsdag de spits af. Later deze week volgen AMD, General Motors, IBM, Microsoft en Sun Microsystems.

In de macro-economische hoek is het uitkijken naar de Duitse industriele productiecijfers voor november die op het middaguur bekendgemaakt worden. Analisten verwachten dat het cijfer voor het eerst in drie maanden weer groei zal laten zien. Na de onverwacht hogere fabrieksorders vrijdag zou dit een nieuwe opsteker zijn voor beleggers die na magere werkloosheidscijfers en tegenvallende omzetcijfers bij kleinhandelsgroep Metro de hoop op een economisch herstel wat verloren.

Binnen de Bel20-index staan 5 dalers tegenover 14 stijgers. DIeteren blijft voorlopig onveranderd op EUR 125. Grootste stijgers binnen de richtinggevende aandelenkorf zijn Dexia en Fortis die respectievelijk 1,7% en 1,2% aan de notering kunnen toevoegen op EUR 11,69 en EUR 16,42. Vorig week verloor Fortis 6,6% van zijn waarde. Interbrew maakt de top-3 compleet met een koerswinst van 1,7% tot EUR 21,07.

De verliezers worden aangevoerd door Colruyt dat 1,1% goedkoper wordt tot EUR 53,30. Het bericht dat Colruyt overweegt extra eigen aandelen in te kopen en die vervolgens wil vernietigen, lijkt beleggers niet echt warm te maken. Sectorgenoot Delhaize was vorige week na de publicatie van omzetcijfers in goede doen, maar geeft maandagmorgen 1,2% van die winst prijs tot EUR 17,30.

Op de brede markt blijft van de activiteit voorlopig op een laag pitje. Bij 500 verhandelde aandelen stijgt Real Software met 4,4% tot EUR 1,67 en krijgt Telindus er 3,3% bij tot EUR 4,05. Hetzelfde beeld is onderaan de koerslijst te zien waar Carestel bij een volume van amper 250 stukken 4,7% moet prijsgeven tot EUR 4,70 en Zenitel 3,4% goedkoper wordt tot EUR 5,70. Recticel werd voorlopig nog niet verhandeld. Vrijdag bevestigde de polyurethaanverwerker in de marge van een persconferentie in Parijs de eerder gestelde verwachting om een hogere nettowinst te realiseren over 2002. Voor de matrassenafdeling, goed voor ruim een derde van de groepsomzet, wordt over 2002 op een omzet van EUR 420 miljoen gerekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud