Euronext Brussel: Bel20 moet winst prijsgeven

(tijd-nieuwslijn) - In tegenstelling tot de andere Europese beurzen, kon de Bel20 op Euronext Brussel de verliescijfers heel lang vermijden, maar omstreeks 14.00 uur is de index eraan voor de moeite. De Bel20 verliest 0,3% tot 2.238,81 punten. Het beperkte verlies is te danken aan het grote gewicht van de financiele waarden in de Brusselse beursgraadmeter. De koersschommelingen zijn kleiner dan de voorbije dagen.

Van de 20 aandelen binnen de index gaan er 10 hoger, 9 lager en Agfa noteert onveranderd op EUR 16,8. De Europese beurzen gaan gemiddeld meer dan 1% in het rood. De beleggers nemen het zekere voor het onzekere en stellen hun winsten van de voorbije dagen veilig. Er is immers nog heel wat onzekerheid over de economische vooruitzichten. Bovendien wordt gevreesd dat de komende twee weken nog heel wat bedrijven onregelmatigheden in de boekhouding zullen opbiechten. Na 14 augustus worden de straffen voor dat soort misbruiken verstrengd.

De sterkmaker binnen de index is het recent zwaar afgestrafte Fortis: het aandeel wint 2,1% tot EUR 17,15. Vrijdag verlaagde het kredietbeoordelingsbureau Moody's de outlook voor Fortis van stabiel naar negatief. "Moody's kreeg vaak de kritiek te traag te reageren en wil nu snel zijn ratings aanpassen. Als Fortis al niet meer kredietwaardig is, kunnen we ons geld beter in een kous steken", merkt een handelaar op.

Collega KBC gaat 1,4% hoger tot EUR 36,36. Volgens de Financieel-Economische Tijd vraagt de Japanse zakenbank Nomura een schadevergoeding van EUR 1 miljard euro aan de Tsjechische bank CSOB, die in handen is van KBC. Nomura dient een klacht in tegen CSOB omdat het buitenspel werd gezet bij een overname door CSOB. Volgens handelaren heeft het nieuws weinig effect op de koers. "Dat zijn van die verhalen die af en toe de kop opsteken. De discussie sleept al zeer lang aan", was op de beursvloer te horen.

D'Ieteren, de exclusieve verdeler van Volkswagen in Belgie, stijgt 7,9% tot EUR 173,70. Het volume is zeer laag. Dinsdagmorgen waarschuwde Volkswagen dat het zijn winstdoelstelling voor dit jaar niet zal halen, maar analisten hadden de donderwolk zien aankomen.

Voorts is het wachten op een aantal halfjaarresultaten van Bel20-leden. Dinsdagavond is de farmagroep Omega Pharma aan de beurt. In afwachting daalt het aandeel 1,2% tot EUR 42,5. Woensdag is chemiegroep Solvay aan de beurt. Het aandeel daalt ondertussen 3,8% tot EUR 66,50. Donderdag komt Delhaize met resultaten. Delhaize klimt dinsdag 0,25% tot EUR 40,10.

Op de brede markt spurt de investeringsmaatschappij GIMV 5,5% hoger tot EUR 29. GIMV heeft een belangrijke participatie in Barco en dat aandeel steeg maandag meer dan 11%. Telecomgroep Mobistar blijft profiteren van de uitstekende halfjaarcijfers: het aandeel wint na de recente koersopstoot nog eens 5,4% tot EUR 16,55.

Een andere sterke stijger is de informaticagroep Econocom met een winst van 9,9% tot EUR 4,45. Maandag was het aandeel nog de grootste verliezer op de Brusselse beurs.

Op de contantmarkt lijdt de bouwgroep BBM nog steeds onder de winstwaarschuwing die het vrijdag gaf. Het aandeel zakt 7,6% tot EUR 606.

Nadine Bollen/ Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud