Euronext Brussel: Bel20 opent met mooie winst

(tijd-nieuwslijn) - Net zoals de andere Europese beurzen is de Bel20 met mooie winst geopend. Vooral de financiële zwaargewichten Fortis en Dexia trekken de indexkar. De Europese markten inspireren zich op de winst die Wall Street vrijdag neerzette. Bovendien hopen de markten dat de Fed woensdag de rente zal verlagen. Het zou de eerste keer zijn dat de Fed dit jaar haar monetair beleid versoepelt.

De Nederlandse bank ABN Amro maakte voorbeurs opbeurende kwartaalcijfers bekend. De winst per aandeel kwam 1 eurocent hoger uit dan analisten hadden verwacht. Bovendien zegt de groep op koers te zitten om de doelstellingen voor 2002 te halen. Dit nieuws zorgt ook bij de Belgische financiële waarden voor winstcijfers. Fortis, dat vrijdag nog leed onder een adviesverlaging van Morgan Stanley, wint 3,4% tot EUR 18,81 en Dexia verdappert 3,1% tot EUR 10. KBC blijft een beetje achter met een winst van 0,8% tot EUR 32,45 en moederholding Almanij wint 0,1% tot EUR 34,24.

Warenhuisketen Delhaize is de grootste procentuele stijger met een winst van 6,6% tot EUR 17,6. Tessenderlo doet het half zo goed en wordt 3% duurder tot EUR 26,99. Autoverdeler D'Ieteren en deeltjesversneller IBA zijn de enige dalers binnen de index met een verlies van respectievelijk 0,5% tot EUR 141,8 en 0,2% tot EUR 6,01.

Op de brede markt ondervindt de koers van Solvus weinig hinder van de winstwaarschuwing die de groep voorbeurs gaf. Daar waar de groep eerder een daling van de bedrijfswinst met 35% vooropstelde, bekent Solvus nu dat er eerder een daling met 40% tot 45% zit aan te komen. Deze verlaging is te wijten aan het uitblijven van een duurzaam herstel van de economie. Het aandeel wint 1,2% tot EUR 6,58.

Econocom loopt zich in de kijker met een koersopstoot van 14,7% tot EUR 3,9 bij een volume van 7.000 stuks. Daarmee zijn er bijna evenveel aandelen bij opening verhandeld als normaal op een hele dag. Sectorgenoot Systemat is eveneens een opvallende stijger met een winst van 11,1% tot EUR 6 bij een volume van 13.800 stuks.

NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud