Euronext Brussel:Bel20 opnieuw lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel eindigde de Bel20 net zoals donderdag fors lager. De Brusselse graadmeter verloor 1,89% tot 2.116,67 punten. Daarmee deed Euronext Brussel het slechter dan de andere Europese beurzen. Zij sloten gemengd.

De markten kregen vandaag opnieuw slecht macro-economische cijfers te verwerken. De werkgelegenheid in de VS nam in de maand juli veel minder toe dan verwacht. Daarnaast bleek dat de fabrieksorders sterker waren afgenomen dan verwacht. Daardoor neemt de ongerustheid over de gezondheid van de ecnomie weer toe. Sommige economen vrezen dan ook voor een "dubbel dip"-scenario.

Dat Brussel het slechter deed dan de meeste andere aandelenmarkten in Europa was onder meer te wijten aan Delhaize dat 6,2% moest prijsgeven tot EUR 35,6. Na de teleurstellende cijfers die de kleinhandelaar donderdag bekendmaakte, werd het op een reeks adviesverlagingen getrakteerd. Analisten zetten ook het mes in de winstverwachting en het koersdoel. Sectorgenoot Colruyt won 0,4% tot EUR 47,7.

De financiele aandelen waren eveneens opnieuw in de verliezershoek terug te vinden. Dexia verloor 3,2% tot EUR 11,9 en Fortis zakte 0,7% tot EUR 15,14. Net zoals donderdag publiceerden een aantal sectorgenoten kwartaalcijfers waaruit bleek dat zij forse voorzieningen moesten aanleggen voor kredieten die zij waarschijnlijk niet meer kunnen innen.

Bij D'Ieteren ging er 2,7% af tot EUR 164,5. Uit de Febiac-cijfers bleek dat het marktaandeel van de Belgische autoinvoerder over de eerste zeven maanden van het boekjaar gedaald is van 19,61% tot 17,62%.

Tegenover 14 dalers stonden binnen de Bel20 amper 6 stijgers. Eén daarvan was GIB. Met de verkoop van Lunch Garden en Crock'In aan Carestel staat de kleinhandelsholding weer een stap dichter bij de volledige liquidatie. De aandelen stegen met 1,6% tot EUR 39,36. Carestel kreeg er 8,9% bij tot EUR 6,6. Het was daarmee de sterkste stijger in Brussel. Carestel-topman Van Milders wou geen overnameprijs bekendmaken, maar zei wel dat de transactie deels met eigen middelen en deels met een lening zal gefinancierd worden.

Nog op de brede markt kon ook Telindus zich losmaken van de dalende trend. Het aandeel steeg 1,8% tot EUR 5. De netwerkintegrator maakte nabeurs zijn halfjaarresultaten bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud