Euronext Brussel: Bel20 ruilt winst voor verlies

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel kan de Bel20 de openingswinst niet vasthouden. Het herstel van Dexia is onvoldoende om de verliezen van Delhaize en UCB te counteren. De meeste andere Europese beurzen slagen er wel in winst te boeken.

De Bel20 daalt 0,1% of 2,79 punten tot 2.708,28 punten. Slechts 6 aandelen stijgen, terwijl er 13 verliezen krijgen te slikken. Barco noteert onveranderd.

De financiele groep Dexia stijgt 1,4% tot EUR 16,28. Vrijdag kreeg het aandeel een oplawaai van meer dan 11% na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers. De meeste analisten verlaagden hun adviezen, koersdoelen of winstverwachtingen. Daarna stortte de koers in elkaar, maar volgens sommige analisten en handelaren was deze reactie overdreven. "Een herstel lag voor de hand, maar het blijft afwachten hoe sterk het herstel zal zijn. De ontgoocheling was toch erg groot", zei een handelaar.

Voorts zijn de winsten binnen de Bel20 erg mager. Fortis wint 0,1% tot EUR 24,63. Nochtans dreigt er sociale onrust bij de groep. De vakbonden willen voor eind juni een debat ten gronde met de directie van Fortis Bank over de verzelfstandiging van de kantoren van de bank. Zo niet gaan zij harde acties voeren. Dat zei BBTK-woordvoerder Freddy van der Brugge aan Tijd-Nieuwslijn.

Geneesmiddelenverdeler Omega Pharma stijgt 0,5% tot EUR 46,25. Omega lag sinds zijn kwartaalresultaten onder vuur. De beleggers waren teleurgesteld dat de groep geen grote overname kon aankondigen.

De supermarktketen Delhaize daalt 2% tot EUR 54,25. Het aandeel noteert maandag zonder dividend. De absolute daling van EUR 1,10 is kleiner dan het brutodividend van EUR 1,44.

Een andere opmerkelijke daler is de farma- en chemiegroep UCB met een verlies van 1,2% tot EUR 41. Een Franse rechter heeft UCB schuldig bevonden in een zaak waar twee vrouwen stellen dat ze kanker kregen door het gebruik van het synthetische hormoon Distilbene. UCB stelt evenwel dat er nog geen wetenschappelijke conclusies kunnen worden getrokken.

De biergroep Interbrew daalt na vrijdag opnieuw 0,9% tot EUR 30,82. Vrijdag zat het aandeel bij de sterkste dalers nadat bekend werd dat een Amerikaanse rechtbank Interbrew het verbod oplegde de activiteiten van Becks in de VS onder te brengen bij Labatt. Het is niet de eerste keer dat Interbrew juridische problemen krijgt met zijn overnames.

Op de brede markt moet pvc-verwerker Deceuninck 2% afstaan tot EUR 21,36. Deceuninck noteert vanaf maandag ex-dividend. Het absoluut verlies van EUR 0,44 is groter dan het brutodividend van EUR 0,225.

Op Nasdaq Europe stijgt de Neci-index 0,2% of 0,31 punt tot 145,59 punten. De softwareleverancier voor de bouwsector Bricsnet spurt 13% hoger tot EUR 0,13. Vrijdag sloot het aandeel aan zeer hoge volumes fors lager. Het bedrijf had nochtans naar eigen zeggen geen nieuws te melden. De beveiliger Keyware Technologies zakt 15,2% tot USD 0,14.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud