Euronext Brussel: Bel20 sluit 2,2% lager

(tijd-nieuwslijn) - In Brussel sloot de Bel20 dinsdag 2,2% lager op 2.055,94 punten. Daarmee liep de Brusselse beursgraadmeter mooi in de pas met de andere Europese beurzen, die zonder uitzondering lager sloten. Het negatieve sentiment is te verklaren door magere macro-cijfers, zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten. Overal in Europa kregen de financiële aandelen zware klappen: in Brussel zakte Fortis met 7,1%.

De macrocijfers, die dinsdag werden gepubliceerd, waren niet van dien aard om beleggers meer vertrouwen te geven over de toestand van de economie. Het Duitse ondernemersvertrouwen is deze maand verder gedaald, al was de daling een fractie kleiner dan verwacht. In de Verenigde Staten is de index voor het consumentenvertrouwen in november 2002 uitgekomen op 84,1. De gemiddelde verwachting van economen lag op een indexcijfer van 84,5.

In de Bel20 waren slechts 5 stijgers. Net als elders in Europa waren het de financiele aandelen die het sterkst moesten inboeten. Fortis sloot 7,1% lager op EUR 16,80. Een handelaar van KBC zei na het luiden van de slotbel dat een deel van het verlies te verklaren is door het nieuws dat de Nederlandse bankverzekeraar ING 36 miljoen aandelen gaat verkopen. "Beleggers zouden weleens hun aandelen Fortis kunnen omruilen voor aandelen ING, en die vrees drukt op de koers", klonk het.

Nog in de financiele sector raakte bekend dat Remi Vermeiren, de huidige voorzitter van KBC Bankverzekeringsholding en KBC Bank, uiterlijk op 30 juni 2003 terugtreedt. Andre Bergen, de huidige financieel directeur van Agfa-Gevaert, stapt over naar KBC. Hij wordt er voorzitter van KBC Bank. De functie van voorzitter van KBC Bankverzekeringsholding wordt ingenomen door Willy Duron, die nu al ondervoorzitter van de holding is. KBC verloor 0,9% tot EUR 33,50. .

Verlies was er ook voor de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert (-4,6% tot EUR 20), die met de overstap van Andre Bergen naar KBC zijn financieel directeur kwijtspeelt.

De zwaarste klap ving Ubizen, dat maandagmorgen een groter dan verwacht kwartaalverlies opbiechtte. Na de 4,9%-daling van maandag zakte Ubizen opnieuw 8,7% tot EUR 2,30.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud