Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 sluit 4,3% lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is het prille herstel van deze week in de kiem gesmoord. De Bel20 verloor 4,3% tot 2.211,0 punten. In onze buurlanden staan gelijkaardige verliescijfers op de koersborden. Vooral internationaal sterk gevolgde aandelen, zoals Fortis en Interbrew, moesten inleveren. De twee donderden elk meer dan 8% lager.

Waar beleggers de voorbije dagen meer aandacht hadden voor het goede nieuws dan voor het slechte, zakte de sfeer vrijdag onder het vriespunt. Volgens een handelaar lagen het licht slechtere dan verwachte handelstekort in de VS en de Amerikaanse inflatiecijfers aan de oorzaak van het pessimisme. Bovendien kwamen vanuit Londen geruchten dat grote verzekeringsmaatschappijen opnieuw zwaar aan het verkopen zijn geslagen. Ook de cijfers van Ericsson waren heel slecht, zegt de handelaar.

In de Bel20 stonden drie stijgers tegenover zeventien dalers. De twee aandelen die donderdag nog als koopjes werden aangeprezen, Fortis en Delhaize, gingen fors lager. Delhaize, dat blijft lijden onder de voort stijgende euro, ging 3,6% lager tot EUR 41,25. Fortis speelde 8,6% kwijt tot EUR 17,1. Ook andere banken gingen lager. Dexia speelde 4,1% kwijt tot EUR 13,05 en KBC ging 4,9% lager tot EUR 35,5.

Andere grote dalers waren bierbrouwer Interbrew, die 8,2% lager donderde tot EUR 26. Farmaverdeler Omega Pharma sloot 4% lager op EUR 39,3 en beeldverwerker Barco zakte met 6,2% tot EUR 40,8.

Bekaert won 2% tot EUR 46,42 en was de sterkste stijger in de Bel20. De staaldraadproducent heeft alle aandelen verworven van Bekaert Dymonics, een onderdeel van de afdeling geavanceerde materialen. Bekaert sluit nog meer overnames in de divisie diamantachtige deklagen niet uit. In die divisie zal de omzet op EUR 10 miljoen uitkomen, zegt Bekaert. Dat is een jaar eerder dan verwacht.

Op de brede markt daalde CMB, dat na beurstijd met voorlopige halfjaarcijfers uitpakte, met 6,7% tot EUR 51,15. Ubizen ging 4,8% lager tot EUR 2. De Leuvense netwerkbeveiliger verloor de laatste vier dagen 28% van zijn waarde tot EUR 1,9 en bereikte daarmee een nieuw dieptepunt sinds zijn introductie op Euronext Brussel op 28 september 2000. Opvallend is dat de volumes relatief hoog liggen. Analisten verklaarden het verlies door de algemene vlucht uit de technologiesector.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud