Euronext Brussel: Bel20 sluit licht lager

(tijd-nieuwslijn) - De Bel20 sloot op 2.840,24 punten, een daling van 4,04 punten. Er waren 12 stijgers tegen 6 dalers. 2 aandelen sloten onveranderd. De handel was kalm, omdat veel beleggers profiteerden van een lang weekend na de feestdag van donderdag.

Binnen de Bel20 viel Bekaert op met een klim van 3,5% tot EUR 49,39. De staaldraadtrekker verblijdde woensdag de aandeelhouders met de mededeling dat de winst in 2002 een stuk hoger zal liggen dan in 2001. Andere positieve uitschieters waren Almanij (+1,6% op EUR 43,90) en Umicore (+2,0% op EUR 51,00).

De financiele zwaargewichten gingen achteruit en zorgden zo voor het lagere slot van de Bel20. Fortis gaf 1,2% prijs tot EUR 25,20, Dexia leverde 0,3% in tot EUR 18,39 en KBC gaf 0,4% prijs tot EUR 41,00. De christelijke vakbonden LBC en CNE waarschuwden de directie van Dexia ervoor dat zij de sociale onderhandelingen van volgende week beschouwen als die van de laatste kans. Na 17 mei zullen de bonden de balans opmaken over het fusiedossier Dexia-Artesia.

De technologiegroep Barco verloor 1,2% tot EUR 49,60. ING Barings en Petercam verlaagden hun winstverwachtingen voor Barco na de algemene vergadering, waar kwartaalcijfers en vooruitzichten werden bekendgemaakt.

Op de brede markt klom de Belgische catering-en dienstengroep Carestel met 6,3% tot EUR 6,75. Carestel presteerde in het eerste kwartaal beter dan vorig jaar, zei gedelegeerd bestuurder Luc van Milders na de algemene vergadering woensdag. De groep is ook kandidaat om Lunch Garden over te nemen van GIB.

Real Software zette zijn opmars voort, ondanks een verlaging van de winstverwachting bij ING Barings. Het aandeel scheerde donderdag al hoge toppen na de verhoging van de winstverwachtingen woensdag. Vrijdag kreeg Real Software er nog eens 1,1% bij tot EUR 4,50.

Bij de dalers stond Quick vooraan met een verlies van 5,2% tot EUR 11,80. De cijfers voor het eerste kwartaal waren wel beter dan vorig jaar, maar er is nog steeds geen overnemer in zicht. Carestel is elk geval geen kandidaat, zo benadrukte voorzitter Jean van Milders woensdag nog.

Ook vrijdag stonden er een aantal algemene vergaderingen op het programma. Die van koekjesfabrikant Lotus Bakeries viel op. Lotus bevestigde tegenover de aandeelhouders de verwachtingen voor 2002, maar CEO Karel Boone biechtte tegelijk op dat de eerste jaarhelft niet goed zal zijn. Het aandeel sloot 3,7% lager op EUR 57,60.

Scheepvaartgroep CMB eindigde 0,08% hoger op EUR 56,40. CMB hoopt voor het lopende boekjaar op operationeel niveau break-even te draaien. De eerste helft zal op operationeel niveau wel negatief zijn, zei gedelegeerd bestuurder Marc Saverys na de algemene vergadering.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud