Euronext Brussel: Bel20 sluit met flinke winst

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel deed in het laatste uur handel nog een forse eindspurt, in het spoor van de andere Europese beurzen. Daardoor werden de verliezen van dinsdag deels goedgemaakt. De beurzen trokken zich op aan Wall Street, waar de Dow Jones hoger ging.

"Na de slechte cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen is de kans groter geworden dat de Fed volgende week de rente verlaagt", zei een handelaar. Donderdag en vrijdag komen er nog een reeks belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers. Donderdag zijn er voorlopige BBP-cijfers over het derde kwartaal, vrijdag komen er werkgelegenheids- en werkloosheidscijfers en is er de ISM-index. Al die cijfers zullen meespelen bij de Fed-beslissing van volgende week;

De Bel20-index sloot 26,71 punten of 1,38% hoger op 1.956,27. Er waren 16 stijgers en slechts 4 dalers. De winst van de Bel20 kwam grotendeels op rekening van de financiele zwaargewichten Fortis (+3,6% op EUR 17,97) en Dexia (+2,4% op EUR 10,20). Nabeurs maakte Dexia bekend dat het de Nederlandse retailactiviteiten afstoot. Dexia liet ook weten dat de nettowinst over het derde kwartaal aanzienlijk lager was dan die van het tweede kwartaal. Voor het hele jaar 2002 verwacht Dexia een nettowinst die 10% lager zal liggen dan over het hele jaar 2001.

Bekaert daalde 0,2% tot EUR 38,43. De staalverwerker en engineeringgroep benadrukte dat de vooruitzichten gunstig blijven, maar in de groeipoot BAM liet de groep een steek vallen. In deze divisie werd in het derde kwartaal een omzetverzwakking opgetekend. Voor BAM verwacht Bekaert een lagere omzet dan eerder voorzien.

De grootste daler binnen de Bel20 was de farma- en chemiegroep UCB, die 1,9% lager ging tot EUR 24,38. "Voor de farmawaarden zinderen de minder goede kwartaalcijfers van Aventis, die gisteren werden bekendgemaakt, nog na", aldus een handelaar.

Op de brede markt steeg Ontex 7,8% tot EUR 74,30. De notering van het aandeel was dinsdag geschorst, nadat bekendraakte dat de familie Van Malderen, de hoofdaandeelhouder van Ontex, gesprekken voert met het Britse durfkapitaalfonds Candover. Die gesprekken kunnen leiden tot de verkoop van haar belang.

PB/HDo

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud