Euronext Brussel: Bel20 sluit met verlies van 0,4%

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel kon de winst van deze middag niet vasthouden. Op Wall Street kwamen er winstnemingen na vijf weken vooruitgang en die dreven ook de Europese beurzen in de rode cijfers.

Op Euronext Brussel sloot de Bel20-index 9,52 punten of 0,41% lager op 2.312,93 punten. De volumes bleven aan de lage kant. Dat was volgens handelaars te verklaren door de banking holiday in Londen. De Bel20 staat nu 19,8% hoger dan het dieptepunt van 1.930,34 punten, dat op 24 juli in de loop van de dag werd bereikt.

Binnen de Bel20 stegen 8 aandelen en daalden er 11. Agfa-Gevaert sloot onveranderd. De financiele zwaargewichten Fortis en Dexia eindigden met verlies. Fortis daalde 2,4% tot EUR 18,35. Er werden slechts 770.000 Fortis-aandelen verhandeld. Op een gemiddelde dag is dat meer dan 1,5 miljoen. Fortis maakt woensdag zijn halfjaarcijfers bekend. Dexia verloor 0,4% tot EUR 14,24.

Farmagroep UCB zette het herstel van vrijdag voort en sloot 3,4% hoger op EUR 31,19. Volgens analisten ging het om een technisch herstel. Vorige donderdag werd het laagste peil sinds oktober 1997 bereikt na het nieuws dat dat de Amerikaanse gezondheidsverzekeraar WellPoint zijn klanten voortaan eerst wil raadplegen vooraleer een voorgeschreven anti-allergicum te leveren. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor Zyrtec, het belangrijkste product van UCB.

Het aandeel Nationale Bank verloor bij opening tot 8%, maar beperkte het verlies bij het slot tot 3,8% op EUR 2.300. Voordat de handel vrijdag geschorst werd, steeg de koers 20,8%. Bloomberg verspreidde vrijdag een interview met Jean-Paul Servais, kabinetschef van Didier Reynders, de Belgische minster van Financien. Daar zou hij in gezegd hebben dat de regering een nationalisering van de NBB overweegt. Later ontkende hij dit tegenover Tijd-Nieuwslijn. "Ik heb dat nooit gezegd. Het is absoluut niet juist." Maar volgens De Financieel-Economische Tijd onderzoekt de regering de nationalisering van de Nationale Bank (NBB) als werkhypothese. Dat zei Luc Coene, de feitelijke kabinetschef van premier Guy Verhofstadt aan de krant. "De zaak laten aanmodderen is geen optie."

Real Software won 3,7% tot EUR 3,62. Vrijdag steeg het aandeel meer dan 20%, dankzij resultaten die in de lijn van de verwachtingen lagen. Het bedrijf herhaalde ook de prognoses en noemde die zelfs conservatief. Sinds het dieptepunt op 21 augustus van EUR 2,87, werd het aandeel al 26% duurder. Daardoor wordt het aandeel licht getroffen door winstnemingen.

Het Noors-Belgische Zenitel meldde voorbeurs dat de bedrijfswinst in het tweede kwartaal EUR 0,1 miljoen bedroeg. Dat is evenveel als over dezelfde periode een jaar eerder. De omzet halveerde bijna tot EUR 23,2 miljoen, van EUR 40,9 miljoen. De focus van het bedrijf blijft gericht op het reduceren van de operationele kosten. Het aandeel klom 3,2% tot EUR 11,2.

Op Nasdaq Europe ging Innogenetics 19,2% hoger tot EUR 10,55. Er werden 66.149 stuks verhandeld, tegen een gemiddeld dagvolume van 15.006 stuks. Volgens De Financieel-Economische Tijd wil het bedrijf nog voor het einde van het jaar een dubbele notering hebben op Euronext Brussel.

HD/NB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud