Euronext Brussel: Bel20 sluit met winst van 0,8%

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel kon de Bel20 met een mooie winst afsluiten. De dag was in mineur begonnen, maar positief nieuws uit de VS zorgde voor een betere sfeer. Wall Street opende hoger en ook de Europese beurzen boekten winst.

(tijd-nieuwslijn) Op Euronext Brussel kon de Bel20 met een mooie winst afsluiten. De dag was in mineur begonnen, maar positief nieuws uit de VS zorgde voor een betere sfeer. Wall Street opende hoger en ook de Europese beurzen boekten winst.

De Bel20 sloot met een winst van 0,8% of 22,90 punten op 2.889,64 punten. Slechts drie aandelen gingen lager, twee sloten onveranderd en 15 boekten winst. De VS waren de motor van het beursoptimisme. Daar waren de detailhandelsverkopen beter dan verwacht, vielen de kwartaalresultaten van supermarktketen Wal-Mart mee en kreeg chipfabrikant Intel een gunstig analistenrapport.

De Belgische supermarktketens Delhaize en Colruyt konden profiteren van het gunstig nieuws in hun sector. Delhaize realiseert een groot deel van zijn omzet in de VS en won 1,5% tot EUR 53,95. Colruyt steeg 2,3% tot EUR 48,01.

De chemiegroep Tessenderlo spurtte 4,3% hoger tot EUR 33,85. Een handelaar gaf drie redenen voor de koerswinst: "in de eerste plaats is het een goed bedrijf dat laag genoteerd staat. Daarnaast was er gisteren een presentatie van Tessenderlo bij zakenbank ING. Ik denk dat de beleggers daar overtuigd werden door de kwaliteiten van de groep. Ten slotte staat het aandeel technisch klaar om uit te breken, wat sommige beleggers ertoe aanzet Tessenderlo te kopen."

De elektriciteitsgroep Electrabel heeft een campagne gelanceerd die zich richt tot de 25.000 ondernemingen in Vlaanderen die een hoog aansluitingsvermogen hebben en die vanaf januari volgend jaar hun elektriciteitsleverancier vrij kunnen kiezen. Het aandeel Electrabel steeg 0,4% tot EUR 256.

De financiele groep Dexia steeg 0,3% tot EUR 18,95. Maandag won het aandeel bijna 3%. In Parijs hield de bank een gewone aandeelhoudersvergadering. Verder schort de christelijke vakbond LBC de acties een week op, tot na de onderhandelingen met de directie op het einde van de week. De directie liet verstaan dat er toch kan gepraat worden over een harmonisering van het statuut van het kantoorpersoneel van Dexia en Bacob.

Op de brede markt steeg pvc-verwerker Deceuninck 6,3% tot EUR 22,85. Deceuninck zei op de jaarvergadering dat de omzet in de eerste vier maanden van dit jaar met 10% steeg. Voor het hele jaar zou de omzet eveneens met 10% moeten toenemen. Voor de courante winst mikt de groep op een groei met 15%.

Alain Petit/Stijn Decock

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud