Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 sluit week met 3,7% winst

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel kon de Bel20-index de week met een mooie winst van 3,7% op 2.552,27 punten afsluiten.

Net als de andere beurzen, vergrootte de Brusselse beursgraadmeter zijn winst toen Wall Street vrijdagmiddag fors hoger opende. De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers waren weliswaar minder goed dan verwacht, maar de beleggers op Wall Street hadden er na een dagje welverdiende rust weer zin in. De gevreesde terroristische aanslagen op Independence Day bleven uit. Beleggers beseffen nu dat de negatieve reactie van de voorbije dagen overdreven was.

Bijna alle aandelen in de Bel20 sloten hoger. Alleen Bekaert verloor op de valreep 0,2% tot EUR 49,50. Fortis won 6,1% tot EUR 21,60; Dexia 4,6% tot EUR 15,67. KBC en Almanij moesten het met minder stellen: KBC won 1,9% tot EUR 40,33 en Almanij 2,8% tot EUR 42. Een andere sterke stijger binnen de index was Delhaize met een winst van 5% tot EUR 45,95. Delhaize is sterk afhankelijk van de dollar en kon genieten van het herstel van de Amerikaanse munt.

De non-ferrogroep Umicore heeft zich volledig ingedekt voor haar dollarkoersrisico voor 2004. Volgens topman Thomas Leysen zullen de halfjaarresultaten aan de verwachtingen beantwoorden. Umicore maakte ook bekend 517.819 eigen aandelen te hebben ingekocht. Umicore won 1,5% tot EUR 43,94.

Ook op de bredere markt gingen de meeste aandelen hoger. Netwerkbeveiliger Ubizen was de grootste stijger met 9,6% tot EUR 2,85. Vrijdagochtend maakte Ubizen bekend dat het zijn belang in GlobalSign verhoogt van 17% naar 73%. De Britse telecomgroep Vodafone verkocht 40%, investeringsmaatschappij GIMV 9%, KBC 4% en het management 3%. GlobalSign ontwikkelt vooral software voor digitale handtekeningen, die elektronische handel mogelijk maken. Ubizen wil met de overname inspelen op de toenemende vraag naar beveiliging van gegevens waarmee personen zich op het internet identificeren.

Obourg, het controlevehikel boven UCB, won 6,8% tot EUR 60. De lingeriegroep Van de Velde klom 2,1% tot EUR 71,5. De omzet van de Oost-Vlaamse groep is in de eerste jaarhelft met 11,2% gestegen, boven de eigen verwachtingen. Ook de bedrijfswinst steeg in de eerste zes maanden met 11%.

De computerdienstengroep Systemat verkoopt haar dochteronderneming Wal-Mart aan het management. De meerwaarde die dat oplevert, is niet bekendgemaakt. Systemat steeg 2% tot EUR 7,25.

GDC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud