Euronext Brussel: Bel20 sluit week negatief af

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel ging vrijdag hoofdzakelijk om technische redenen lager dan de andere beurzen.

Het is vandaag de derde vrijdag van de maand. Dat betekent dat alle futures op de Bel20 aflopen. " Deze futures noteren lager dan de Bel20 vandaag, omdat in juni voor 61 indexpunten aan dividenden wordt uitbetaald", legde een handelaar van Petercam uit.

Toch vond een andere handelaar dat je dit effect niet mag overroepen. Hij zag onder meer de slechte beurt van Wall Street als een oorzaak voor de daling. Wall Street zakte na een positieve opening. Binnen de Bel20 was de grootste daler de producent van bestralingsapparatuur IBA met 4% tot EUR 12,1. Holding GBL verloor 2,45% tot EUR 59,5 nadat het bedrijf zijn dividend uitkeerde. Bankverzekeraar Fortis ging 1,8% lager tot EUR 24,8. "Fortis wordt als een van de mindere bankaandelen binnen de Benelux en Frankrijk geacht", zei een handelaar.

Binnen de index viel het volume van staalkoord- en staaldraadtrekker Bekaert op. Er werden 478.776 stuks verhandeld. Om 11.51 uur flitste een blokorder van iets meer dan 450.000 stuks over de koerstabel. Het gaat over een zogenaamde cross-trade, waarbij de handelende partijen op voorhand afspraken maken over het order. Hierdoor heeft dit geen invloed op de prijs. "Zonder zo'n afspraken kan dergelijk order de koers tot EUR 45 en lager duwen", aldus de handelaar. Bekaert won 0,6% tot EUR 50,8.

Electrabel verloor 2,1% tot EUR 249,5. Donderdag verloor het aandeel 2,6%. Nochtans kondigde de elektriciteitsproducent een interessante alliantie met het Italiaanse Acea aan, merkte een handelaar op. "Het aandeel presteerde afgelopen tijd al beter dan de andere nutsbedrijven. Misschien hadden sommige marktpartijen een overname verwacht", verklaarde de handelaar.

Op de brede markt maakte Melexis zijn debuut. Het aandeel koerste meteen 8,1% hoger tot EUR 8,1, maar sloot af op EUR 7,98, een winst van 7,8%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud