Euronext Brussel: Bel20 stijgt 1%, Option keldert

Alle Europese beurzen gaan vlot hoger na de late remonte op Wall Street woensdagavond. Er deden gisteren geruchten de ronde dat de Federal Reserve de rentevoet op 31 oktober met 50 basispunten zal verlagen.

(tijd) - De Bel20 gaat omstreeks 10.35 uur met 1,1 procent hoger tot 4.383,55 punten. NPM is de grootste stijger binnen de index en wint 2,7 procent tot 48,65 euro.

KBC volgt met 2,5 procent winst tot 94,59 euro. Het aandeel zakte woensdag nog met 5 procent door vrees dat de bank-verzekeraar de impact van de subprimecrisis op zijn resultaten zou hebben onderschat. KBC herhaalde woensdag nabeurs dat het voor maximaal 10 miljoen euro blootstaat aan de markt voor weinig kredietwaardige hypothelen. Dat is al bij al dus een heel beperkt bedrag. 'De koersdip is een uitstekende koopgelegenheid', zegt een analist van Bank Degroof.

Agfa-Gevaert dondert 6,3 procent lager tot 8,93 euro. Sinds vorige donderdag daalde het aandeel al met 35 procent. Vorige week stuurde het beeldvormingsbedrijf een winstwaarschuwing uit. Daaruit bleek dat het in de medische divisie van Agfa van kwaad naar erger gaat.

Het aandeel Option krijgt een pandoering van jewelste. Het aandeel opende 40 procent lager op 5,21 euro. Wie aan die koers inkocht, heeft ondertussen al een mooie winst gepakt van ruim 18 procent. Het aandeel staat momenteel op 6,17 euro, nog steeds 28,8 procent minder dan de slotkoers van gisteren.

Het is de vijfde keer in een jaar tijd dat het aandeel een serieuze klap krijgt. De voorbije vier keer was dat te wijten aan een winstwaarschuwing voorafgaand aan de publicatie van kwartaalcijfers. Deze keer wachtte het management tot de dag van de kwartaalresultaten zelf om barslecht nieuws op te biechten. Het vertrouwen in het bedrijf en het management lijkt nu volledig zoek. Option leed in het derde kwartaal onder technische problemen bij een leverancier. Daardoor kon het bedrijf niet alle klantenorders uitvoeren. Dat had een impact op de leveringen, opbrengsten, brutomarge en het bedrijfsresultaat. Dat laatste cijfer kwam zelfs 0,6 miljoen euro onder nul uit.

De cijfers bevestigen de stelling dat Option in het midden van een transitie van een hogemargebusiness naar activiteiten met een lagere marge. Dat vergt nieuwe bedrijfsstructuren en nieuwe competenties. 'Maar Option is daar duidelijk nog niet klaar voor', reageert Nico Melsens van KBC Securities. Siddy Jobe van Bank Degroof verlaagde zijn koersdoel tot 7,15 euro. Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking merkt nog op dat de concurrentie alleen maar toeneemt, met nieuwkomers zoals Huawei en ZTE. Dat kan de winstgevendheid van het bedrijf nog extra onder druk brengen.

ICOS Vision stijgt 4,6 procent tot 31 euro. De producent van inspectiesystemen voor de chipindustrie ICOS Vision Systems heeft er een sterk derde kwartaal opzitten. De omzet steeg 9,7 procent tegenover het tweede kwartaal. 'Het cijfer ligt aan de bovenkant van onze verwachtingen', aldus gedelegeerd bestuurder Anton De Proft. 'Dat vertaalt zich ook in hogere marges en meer winst.' De omzetprognose voor het laatste kwartaal van 2007, namelijk 10 tot 20 procent groei, bevestigt het marktherstel. 'Dit is een goed instapmoment, rekening houdende met de vooruitzichten voor 2008.

Barco stijgt 3,2 procent tot 60,34 euro. Woensdag daalde het aandeel met 2,3 procent na de publicatie van nochtans bevredigende kwartaalcijfers.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud