Euronext Brussel: Bel20 verliest 0,7%

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel ging de Bel20 in een matte handel 0,7% lager tot 2.791,95 punten. Agfa-Gevaert en Interbrew noteerden ex-coupon en Fortis en Dexia leden onder verkoopdruk. In de Bel20 stonden 8 stijgers tegenover 12 dalers. Op de brede markt tuimelden EVS en Mobistar fors lager.

De Europese Centrale Bank hield donderdag zoals verwacht de rente onveranderd maar het begeleidend commentaar van ECB-voorzitter Wim Duisenberg klonk niet optimistisch. Hij vindt dat de perspectieven voor prijsstabiliteit minder gunstig geworden zijn en dat er veel onzekerheden op de economische vooruitzichten drukken. Bovendien acht hij het helemaal niet zeker dat de inflatie in de eurozone beneden de grens van 2% zal uitkomen, zoals eerder verwacht. Voor de ECB is die drempel een van de doelstellingen.

Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert verloor 2,3% tot EUR 17,33 en biergroep Interbrew ging 0,9% lager tot EUR 32,72. Beide aandelen noteerden donderdag zonder het recht op het dividend voor 2001. Op de jaarvergadering van Interbrew verklaarden voorzitter Pierre Jean Everaert en gedelegeerd bestuurder Hugo Powell dat het bedrijf zich opmaakt voor nieuwe overnames. Vooral in Azie en Duitsland wil Interbrew zijn aanwezigheid versterken. Op de jaarvergadering van Agfa zei gedelegeerd bestuurder Ludo Verhoeven dat hij in het eerste kwartaal nog weinig herstel zag, al verbeterde de winstmarge wel.

Fortis ging 2,4% lager tot EUR 24,87. Volgens een handelaar stond het aandeel onder sterke verkoopsdruk. KBC steeg met 0,1% tot EUR 40,1 en moederbedrijf Almanij ging 1,2% hoger tot EUR 42,96. Peel Hunt, de KBC-dochter voor effectenhandel, won in april vier nieuwe klanten. Dat is beter dan concurrerende huizen. Dexia ging 1,1% hoger tot EUR 18,5.

Autoverdeler D'Ieteren verloor 0,3% tot EUR 221,4. Uit de Febiac-cijfers blijkt dat de Brusselse groep in april haar marktaandeel op jaarbasis zag slinken van 21,2% tot 16,4%.

Warenhuisgroep Delhaize daalde met 1,9% tot EUR 51,95 maar sectorgenoot Colruyt steeg met 1,2% tot EUR 46,45. Colruyt deelde in de slothandel nog mee dat het gaat samenwerken met supermarktketen Alvo. De twee willen de aankopen centraliseren bij Colruyt in Halle.

Op de brede markt donderde EVS 12,3% lager tot EUR 19,3. De maker van televisietechnologie verwacht dit jaar slechts een stabiele omzet. Eind februari had het Luikse bedrijf het nog over een groei van de resultaten en de omzet met dubbele cijfers. De omzet viel in het eerste kwartaal met 19% terug en het orderboekje zat 14% minder vol. Het bedrijf gaat ook herstructureren en banen schrappen. Bank Degroof, Delta Lloyd en Puilaetco verlaagden het advies naar hold.

Ook Mobistar ging 8,2% lager tot EUR 15,18. Volgens een handelaar volgde het aandeel daarmee de Europese trend, waar de telecomaandelen lager gingen. Aanleiding waren daar nog steeds de lager dan verwachte cijfers van France Telecom. Kredietwaardigheidsbeoordelaar S&P verlaagde het advies voor de schulden van Alcatel. Op de algemene vergadering van Mobistar zei financieel directeur Olivier Ysewijn dat hij dit jaar 10 tot 15% meer omzet verwacht. Mobistar zal pas in 2007 voor het eerst een dividend uitkeren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud