Euronext Brussel: Bel20 verliest 3%, alle Bel20'ers dalen

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel ontsnapte woensdag niet aan de alomtegenwoordige malaise op de aandelenmarkten. De Bel20 verloor 3% tot 2.593 punten. In de index daalden alle aandelen. Het Waalse IBA belandde op een dieptepunt sinds het op de beurs noteert. Op de brede markt zorgde Roularta voor een lichtpuntje.

De negatieve stemming van Wall Street dinsdagavond drukte volgens handelaren op de ochtendhandel. Dat Wall Street woensdag na anderhalf uur handel opnieuw lager ging, verbeterde niet veel aan de situatie. Ook het weinige bedrijfsnieuws viel tegen.

Bovendien verkochten institutionelen mandjes in de Bel20, zegt Stefaan de Lathouwer, handelaar bij KBC. "Tussen 14.30 en 15.00 uur werden in de Bel20 mandjes verkocht, ofwel liep er een fonds af. Wij hebben toen gemerkt dat er hogere volumes waren in zowat alle aandelen. Voor sommige aandelen, zoals KBC, Solvay en Tessenderlo, was er zelfs een verdubbeling van het gemiddelde volume. IBA dat zeer illiquide is, leed daaronder".

In de Bel20 zakte de Waalse producent van deeltjesversnellers IBA naar het laagste niveau ooit. De koers donderde 5,6% lager tot EUR 10,15. Analisten, noch het bedrijf zelf zagen een concrete aanleiding voor de duik. "Er is geen bedrijfsnieuws op komst", zei IBA-woordvoerster Vivianne Gaskell.

De Bel20 kleurde meer dan behoorlijk rood. Delhaize daalde met 5,5% tot EUR 51,1, Almanij ging 5,5% lager tot EUR 41,22 en KBC daalde met 4,7% tot EUR 40,40. Alles samen daalden 16 aandelen van de twintig met meer dan 2%.

GBL speelde 3% kwijt tot EUR 54,5. De Duitse mediagroep Bertelsmann, waarin GBL 25% heeft, kocht voor EUR 3 miljard het Amerikaanse platenlabel Zomba. Omdat Zomba een put-optie had om het platenlabel te verkopen, was Bertelsmann verplicht te kopen. "Niet meteen het meest ideale moment", zegt een handelaar. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor GLB tot EUR 66. Volgens het beurshuis betaalt Bertelsmann EUR 1,85 miljard te veel.

UCB ging 3,2% lager tot EUR 38,8. De chemiegroep zei dinsdag dat ze dit jaar een winstgroei van 10 tot 20% verwacht. De voorbije acht jaar groeide de groep jaarlijks met meer dan 20% en analisten hadden verwacht dat die trend zich ging doorzetten. KBC Securities verlaagde het koersdoel en Dexia Securities verlaagde de winstvooruitzichten.

Umicore daalde met 0,4% tot EUR 44,88, gezien de marktsfeer een uitstekend resultaat. De non-ferrogroep verlaagt haar zinkproductie met 30.000 ton per jaar omdat ze een deel van de ruwe zinkgrondstof gaat gebruiken om zinkpoeder te maken. "Op zich goed nieuws", zegt een handelaar, "maar Umicore is nog steeds heel erg afhankelijk van het economisch herstel."

Ook op de continumarkt was het slagveld groot. Van de 93 aandelen daalden er 50 en stegen er slechts 21. Roularta voerde de weinige stijgers aan met een winst van 6,7% tot EUR 22,4. Roularta en Concentra hebben Mercator Printing Group ontbonden en gaan elk hun eigen weg op. Concentra steeg met 1,9% tot EUR 5,25. Concentra boekte in het eerste kwartaal van 2002 een nettowinst van EUR 10,5 miljoen.

Pinguin steeg met 8,8% tot EUR 13,93. De producent van diepvriesgroenten verhoogt het kapitaal met EUR 1,56 miljoen, sloot een commerciele alliantie met het Hongaarse Globus en nam een belang van 25,5% in het Poolse Elsner.

BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud