Euronext Brussel: Bel20 wint meer dan 9 procent

De Bel20 kende gisteren zijn derde beste handelsdag aller tijden. Met een winst van ruim 9 procent herstelde de index fors van de monsterpandoering van vorige week. Een nieuw pakket noodmaatregelen van Europa en de centrale banken wereldwijd brachten een brede koopgolf op gang.

De markt reageerde erg enthousiast op een vers pakket noodmaatregelen dat het vertrouwen tussen banken moet herstellen, de knoop op de kredietmarkt moet helpen ontwarren en de gevolgen voor de reële economie moeten beperken.

De grootste slachtoffers van vorige week werden maandag opnieuw opgevist. Het aandeel van nutsgroep GDF Suez (+25% tot 30,37 euro) was de grootste stijger in de Bel20. Vorige week zag de groep ruim een derde van zijn beurswaarde in rook opgaan, onder andere uit vrees dat de Belgische overheid de elektriciteitsprijzen in ons land zou plafonneren. GDF Suez zei vrijdagavond in een communiqué dat daar vooralsnog geen sprake van is.

Ook KBC (+18,3% tot 40,88 euro), Agfa-Gevaert (+16,2% tot 3,66 euro), Ackermans & van Haaren (+13,4% tot 54,08 euro) en Bekaert (+11,6% tot 84,95 euro) herstelden fors van de crash van de vorige week. Liefst 9 aandelen in de Bel20 eindigden met een winst van meer dan 10 procent.

Aan het andere eind van de tabel stond het nog altijd geschorste Fortis, Colruyt (-0,7% tot 170 euro) en Nyrstar (-2,3% tot 3,34 euro). De zinkproducent, die een klein jaar geleden naar de beurs trok aan 20 euro per aandeel, kwam voorbeurs nog maar eens met slecht nieuws op de proppen. Nyrstar trekt zich terug uit een Chinese joint venture, en denkt op die investering tegen een verlies van 24 miljoen euro aan te lopen. Een definitieve verkoopprijs staat nog niet vast. Eerder dit jaar zag Nyrstar al een joint venture in Thailand mislukken.

Op de brede markt was de stemming net als in de Bel20 overwegens positief. Maar liefst 32 aandelen op de Brusselse continumarkt rijfden een dagwinst van meer dan 10 procent binnen. De twee vastgoedbevaks Intervest Offices (+23,5% tot 21,48 euro) en WDP (+20% tot 32,47 euro) gingen met de grootste plussen lopen.

IBA, de Waalse expert in de diagnose en behandeling van kanker, ging met een winst van 4,9 procent tot 12,36 euro aan de haal. In een interview met De Tijd stelde gedelegeerd bestuurder Pierre Mottet de winstverwachtingen voor 2008 licht opwaarts bij. ‘Dat is positief nieuws’, klinkt het bij Bank Degroof. Een andere analist wijst op de goedkope waardering van het aandeel van het bedrijf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud