Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 zakt 3%, Fortis bijna 10%

(tijd-nieuwslijn) - De Bel20 moest net als de andere Europese beurzen opnieuw zware verliezen incasseren. Nochtans gingen de aandelen in de ochtend hoger. De verliescijfers waren in belangrijke mate te wijten aan de financiële aandelen die de winstwaarschuwing van Fortis slecht verteerden.

Vooral in de late namiddag gingen de financiële aandelen de dieperik in. "Het zijn opnieuw de Amerikaanse beurshuizen die hun aandelen verkopen", zei een handelaar. De Bel20 zakte 3% tot 2042,35 punten.

Beleggers op Euronext Brussel en Amsterdam werden dinsdagmorgen voorbeurs opgeschrikt door een winstwaarschuwing van Fortis. Onder druk van de niet-gerealiseerde minwaarden op de aandelenportefeuille vreest de groep de verwachtingen door 2002 niet te zullen halen. Handelaren merkten echter op dat de waarschuwing van Fortis niet echt als een verrassing komt. Toch wijzigden een aantal beurshuizen hun verwachting en advies voor Fortis. Fortis dook 9,7% tot EUR 13,95. KBC zakte 6,7% tot EUR 31,9. Dexia kon het verlies beperken tot 2,2% tot EUR 11,9.

Zes aandelen gingen hoger, veertien lager. "Het waren vooral de aandelen uit de klassieke economie die quasi overeind bleven", zei een handelaar. Procentueel kon Omega Pharma het verschil maken en koerste 3,9% hoger tot EUR 40. Analisten merken op dat de aandelen de voorbije weken onterecht in de malaise deelden. Maandag raakte bekend dat Omega Pharma als co-sponsor zal optreden voor de nieuwe wielerploeg van Quick-Step. Electrabel steeg tot 1,5% tot EUR 221,2. "De dalende rente laat zich uiteindelijk voelen op Electrabel", zei de handelaar. Door de daling van de koers over de voorbije weken, 5,6% sinds begin juli, komt het dividendrendement van de aandelen extra in de verf te staan. Ook de producent van bestralingsapparatuut IBA kon herstellen en ging 2,5% hoger tot EUR 8,1.

Bierbrouwer Interbrew daalde 0,46% tot EUR 25,69. De Leuvense brouwer lanceerde een tweede openbaar bod op de aandelen van de Sloveense brouwer Pivovarna Union die het nog niet in bezit heeft. Net als in november vorig jaar biedt Interbrew EUR 406 per aandeel.

Op de brede markt konden vooral de vastgoedbevaks stand houden. In onzekere tijden bieden vastgoedbevaks met hun hoge dividenden en laag risico een alternatief voor aandelen. Cofinimmo won 1,2% tot EUR 95,1 en Befimmo 0,23% tot EUR 64,55.

Het grootste verlies was er voor de producent van industriële wasmachines LSG dat 15,5% zakte tot EUR 3,55. RTL Group moest 9,3% lager tot EUR 29,94. Er was ook een spectaculair verlies voor de holding Ackermans Van Haaren dat 9,2% daalde tot EUR 23,6. Analisten verwijzen naar de illiquiditeit waardoor de slechte prestaties van de financiële aandelen met vertraging op Ackermans werkte.

SD/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud