Euronext Brussel: Bel20 zakt ruim 1 procent

De Bel20 is vrijdag ruim 1 procent in het rood gesloten. Beleggers namen winst na drie sterke beursdagen. Voorts zaaiden twee belangrijke Amerikaanse macrodata verwarring. Het banenrapport en het ondernemersvertrouwen voor de dienstensector in maart schetsten een somber plaatje van de grootste economie ter wereld.

Vrijdag besloten beleggers echter wat van de winsten veilig te stellen voor het weekend. Zwaargewicht GDF Suez (-4,5% tot 24,66 euro), een aandeel dat nog maar weinig van het beursherstel kon proeven, moest het daarbij ontgelden. Op AB InBev werd winst genomen (-4,2% tot 21,11 euro). Het aandeel was in de vorige drie beursdagen erg sterk gestegen.

Bovenaan de tabellen waren KBC (+5,8% tot 13,50 euro) en Umicore (+4,2% tot 14,95 euro) terug te vinden, twee bedrijven die vrijdag voorbeurs met nieuws kwamen. De Vlaamse bank-verzekeraar maakte bekend dat de economische waarde van de levensverzekeringstak 8,2 euro per aandeel bedraagt. De tak had door de financiële crisis last van afboekingen en druk op de marges.

‘Maar de kapitaalversterking hield de negatieve elementen mooi in evenwicht, zodat er per saldo weinig verandering in de waarde binnen levensverzekeringen is opgetreden’, merken de analisten van Fortis Bank op.

Umicore deed twee kleine activiteiten van de hand. Umicore zegt dat de activiteiten ‘te klein zijn om onafhankelijk een leidende positie te verwerven’ en ontvangt ongeveer 12 miljoen euro. ‘Dit zijn vrij kleine desinvesteringen’, merkt analist Wim Hoste van KBC Securities op. ‘Dit heeft geen effect op onze winstprognoses voor het bedrijf.’

Ondanks de winstnemingen bleven beleggers wel defensieve waarden inruilen voor cyclische aandelen. Bekaert (+2,6% tot 59,04 euro) en Solvay (+2,2% tot 59,86 euro) eindigden opnieuw met winst, terwijl de telecomgroepen Belgacom (-4,2% tot 23,77 euro) en Telenet (-3,8% tot 12,69 euro) fors terrein moesten prijsgeven.

Ook Dexia moest terug, nadat Moody’s de rating voor de hybride schuldinstrumenten van de groep verlaagde. De Frans-Belgische bank-verzekeraar kon nog maar weinig profiteren van de opmerking van topman Mariani dat het eerste kwartaal beter verliep dan de twee kwartalen ervoor. ‘Geen verrassend nieuws, gezien de zeer zwakke resultaten over de tweede jaarhelft bij Dexia’, zei een analist.

Ook op de brede markt bleven beleggers inzetten op een spoedig herstel van de economie met forse winst voor onder meer Hamon (+5,9%), Nyrstar (+4,7% tot 3,35 euro) en Agfa-Gevaert (+5,1%). In een interview met De Tijd waarschuwde gedelegeerd bestuurder Jo Cornu dat het akkoord dat eerder deze week werd bereikt met de vakbonden en waarbij de 2.500 kaderleden en bedienden vanaf 1 mei 10 procent minder zullen werken en verdienen, niet zal volstaan om de interne doelstellingen voor 2009 te bereiken.

Onderaan stonden de meer defensieve waarden met diepvriesgroentespecialist PinguinLutosa (-1,6%), cinemagroep Kinepolis (-1,4%) en hoogspannings- netbeheerder Elia (-0,9%).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud