Euronext Brussel: Bel20 zakt tweede dag op rij

Euronext Brussel opent lager en is op weg naar zijn tweede verlies op rij. De Bel20 zakt omstreeks 9.30 uur met 0,6 procent tot 4.123,16 punten. Ook elders in Europa verliezen de beurzen terrein. Beleggers vrezen dat de remonte van vorige week wat overdreven was, zeker nu het gevaar bestaat dat de Verenigde Staten in een recessie zullen belanden.null

(tijd) -

KBC bengelt onderaan in de Bel20 en verliest 1,6 procent tot 93,48 euro. Suez is dan weer de sterkste stijger met 0,6 procent winst tot 45,53 euro.

GBL verliest 0,2 procent tot 85,89 euro en NPM zakt 0,7 procent tot 21,2 euro. GBL en NPM, de twee spilholdings rond miljardair Albert Frère, hebben hun belang in de Spaanse energiegroep Iberdrola bijna gehalveerd. GBL en NPM hebben nu nog respectievelijk 1,68 en 1,12 procent van Iberdrola in handen. GBL boekt op de verkoop 122 miljoen euro meerwaarde op een bedrag van 752 miljoen euro. 'De huidige korting van 26,5 procent tegenover de boekwaarde is overdreven. We zien het aandeel bovendien als een van meest defensieve holdingaandelen', zegt Hans D'Haese van Bank Degroof.

Umicore zakt 1,3 procent tot 155,50 euro. - De materiaaltechnologiegroep Umicore heeft niet zijn volledig belang in Nyrstar aan de man kunnen brengen. Het bedrijf houdt een belang van 5,25 procent in de zinkgroep omdat de overtoewijzingsoptie niet werd uitgeoefend. Dat is niet onverwacht, gelet op de ondermaatse prestatie van het aandeel Nyrstar.

De Waalse producent van deeltjesversnellers IBA heeft een cyclotronmachine verkocht aan een Saudisch ziekenhuis. De waarde van het contract ligt tussen de 5 en de 10 miljoen euro. Het aandeel stijgt 3 procent tot 19,19 euro. 'Goed nieuws maar het is niet de aankondiging van een groot protontherapiecontract waar beleggers zitten op te wachten', reageert Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking. 'Wij rekenen op vier dergelijke contracten dit jaar. We zitten nog maar aan twee, dus ons scenario komt in gevaar.'

Thrombogenics gaat 3,7 procent omhoog tot 9,28 euro. Het biotechnologiebedrijf publiceerde nieuwe gegevens over de Europese fase 2a-testen voor microplasmine voor gebruik bij oogziektes (MIVI II T). 'Daaruit blijkt het potentieel van het middel. We gaan met volle kracht de klinische ontwikkeling verderzetten', klinkt het in een persbericht. Het aandeel prijkt tevens op het door KBC Securities opgestelde favorietenlijstje voor volgend beursjaar.

Sipef stijgt 1,8 procent tot 373,95 euro. KBC Securities trok het koersdoel op tot 400 euro.

De handel in het aandeel RTL is opgeschort. Bertelsmann overweegt een bod uit te brengen op het belang van 10,2 procent in de mediagroep RTL die het nog niet in bezit heeft. Bertelsmann is niet van plan meer dan 82 euro per aandeel te betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud