Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 zakt verder onder 2400-kaap

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is van het feestgedruis rond de 700ste verjaardag van de Guldensporenslag niets te merken. De beurs zet de dalende trend van woensdag voort, net als haar Europese collega's. De Bel20 zakt daarbij verder onder de 2400 punten.

De Bel20-index daalt 61,27 punten of 2,5% tot 2374,35 punten. De index zit barstensvol dalers, waarbij enkel GIB ter plaatse trappelt op EUR 38,05. Het negatief sentiment houdt aan. Het belangrijkste nieuws is dan ook slecht nieuws: boekhoudkundige schandalen alom tot bij de Amerikaanse vice-president Dick Cheney toe, geruchten over problemen bij Boeing en Credit Suisse, nieuwe vrees voor terroristische aanslagen en een stevige golf Amerikaans protectionisme. Standard & Poor's stelde woensdag een meer dan symbolische daad door alle niet-Amerikaanse waarden uit de S&P500 te gooien, met een massale verkoopgolf van Europese aandelen als gevolg.

De financiele waarden hebben het opnieuw moeilijk. Heel wat Europese verzekeraars kregen adviesverlagingen te slikken van internationale beurshuizen. De negatieve sfeer in de sector weegt ook op de Belgische aandelen. Fortis zakt 3,2% tot EUR 19,41 nadat er woensdag al 6,6% af ging. Dexia heeft een aantal participaties in Nederland verkocht, maar dat brengt geen soelaas: het aandeel verliest 1,4% tot EUR 14,15. KBC daalt 3,5% tot EUR 38,20 en moederholding Almanij 3% tot EUR 39,20.

De autoverdeler en -verhuurder D'Ieteren verliest 5,4% tot EUR 161. De West-Europese autoinschrijvingen zijn in het eerste halfjaar met 4,5% teruggelopen. Dat maakte de beroepsvereniging ACEA bekend. De Volkswagen-groep keek tegen een daling van 8% aan. Geen goed nieuws voor D'Ieteren dat in Belgie de exclusieve verdeler van Volkswagen is.

De chemiewaarden staan alweer onder druk. Solvay zakt 3,2% tot EUR 70,70, UCB 2,5% tot EUR 36,07 en Tessenderlo 2,7% tot EUR 30,16. Drie Belgische milieuorganisaties eisen voor de Raad van State de vernietiging van de milieuvergunning van de Limburgse Vinylmaatschappij, een dochter van Tessenderlo. Het bedrijf ligt te dicht bij een woonbuurt en vermengt zijn afvalwater met dat van het moederbedrijf, zeggen de organisaties.

Stevig verlies is er ook voor warenhuisketen Delhaize: het aandeel zakt 3,7% tot EUR 41,50. Colruyt beperkt het verlies tot 1,8% en belandt op EUR 47,40. Ook de buitenlandse warenhuisketens zien hun koersen dalen, onder meer nadat bekend werd dat de verkopen van het Duitse KarstadtQuelle in het voorbije kwartaal zijn gedaald en de groep geen vooruitzichten geeft. Op de brede markt krijgt de kleinhandelsholding Mitiska een klap van 7,1% tot EUR 5,20.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud