Advertentie

Euronext Brussel beperkt verlies dankzij AB InBev

De Brusselse Bel20-index wist maandag het verlies te beperken met dank aan de sterke prestatie van AB InBev. Dankzij de bierbrouwer presteerde Brussel beter dan de andere Europese beurzen die tot meer dan 2 procent lager gingen. AB InBev bood goed weerwerk voor de zwakke prestaties van GDF Suez, Fortis en Dexia. Dexia ging onderuit na een zeer kritisch rapport van het ratingbureau Standard & Poor's.

De Bel20 ging 0,9 procent lager tot 1.845,08 punten. Op de andere Europese beurzen liepen de verliezen op tot ruim 2 procent.

Het beperkte verlies in Brussel was grotendeels te danken aan AB InBev. Het aandeel steeg met 5,2 procent tot 15,39 euro en gomde daarmee bijna helemaal het verlies van vrijdag (-6,2%) weg.

De neerwaartse druk op de index kwam van GDF Suez (-2,3%) en Dexia. De Frans-Belgische bank-verzekeraar gleed 7,1 procent uit tot 2,35 euro. In de loop van de sessie werd met 2,261 euro een nieuw dieptepunt aangetikt.

Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van de bankonderdelen van de bank-verzekeraar van 'A+' tot 'A'. S&P is ervan overtuigd dat de winstgevendheid van Dexia’s business van het financieren van lokale overheden zal afbrokkelen door het gebrek aan goedkope langetermijnkredieten. S&P trekt de levensvatbaarheid van deze kernactiviteit op de lange termijn in twijfel. ‘Als de kredietmarkten na 2009 nog altijd onder druk staan, kan de rating van Dexia verder worden herzien.’

De analisten reageren weinig verrast op het rapport van S&P’s. 'Dexia is aangewezen op kortetermijnkredieten, om langlopende overheidsprojecten te financieren. Door de kredietcrisis moet Dexia echter een fikse premie betalen op de markt voor interbancaire kredieten’, stelt een analist.

Een andere analist meent dat de problemen op de kredietmarkt niet noodzakelijk het einde betekenen van Dexia als financierder voor lokale besturen. 'Alles hangt ervan af hoe lang de crisis aanhoudt, en dat kan op dit moment niemand voorspellen. De levensvatbaarheid in twijfel trekken, is misschien wel een brug te ver.' De analist besluit: 'De ratingbureaus zijn zelf aangeschoten wild. Er is dus altijd voorzichtigheid geboden, als je hun rapporten leest.'

Een mogelijk vertrek van voorzitter Jean-Luc Dehaene beschouwen de analisten als een non-event. ‘Als voorzitter is zijn rol veel minder cruciaal dan die van gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani’, luidt het.

Sectorgenoot Fortis deed met een verlies van 8,9 procent nog slechter dan Dexia. KBC won 0,6 procent tot 23,65 euro.

Galapagos (+5,4%) profiteerde van een uitgebreide samenwerking met GlaxoSmithKline in de zoektocht naar een medicijn tegen artrose. Galapagos ontvangt daarvoor 2 miljoen euro cash.

SR/PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud