Advertentie

Euronext Brussel blijft in de greep van koopwoede

Op Euronext Brussel lijkt niets de koopwoede van beleggers voorlopig te kunnen stoppen. De Bel20 ging flink hoger de dag uit, al bleef de aandelenkorf duidelijk achter op andere Europese indices. Helemaal bovenaan stonden de grondstoffenwaarden Umicore en Nyrstar. Die zijn erg in trek bij koopjesjagers, na de zware afstraffing de afgelopen maanden.

De Bel20 klokte uiteindelijk af op een winst van 2,8 procent op 2.233,66 punten. De index telde slechts twee dalers: Colruyt (-1,7%) en Mobistar (-0,2%).

Het banktrio Fortis (+7%), Dexia (+4%) en KBC (+1,5%) deed het in vergelijking met maandag eerder rustig aan.

Absolute toppers waren grondstofwaarden Umicore en Nyrstar, die respectievelijk 11,5 en 26,1 procent hoger schoten. De stijging kwam er zonder bedrijfsspecifiek nieuws. Vooral Nyrstar heeft de voorbije dagen een sterke remonte gemaakt. Sinds vorige week is het aandeel meer dan verdubbeld. Aan 3,40 euro per aandeel zit Nyrstar wel nog erg ver van de 20 euro waartegen de zinkverwerker vorig jaar naar de beurs trok. De voorbije dagen werd gesuggereerd dat het koersherstel een gevolg was van shorters die hun posities afwikkelden. Waarnemers zeggen dat het aandeel een sterke rebound kent omdat het te zwaar is afgestraft. 'Specifiek bedrijfsnieuws is er niet, en de zinkprijs is nog niet hersteld', luidt het. 'De beurskapitalisatie van Nyrstar was zwaar aangetast, vandaar dat het herstel nu waarschijnlijk wordt uitvergroot. Sectorgenoten als het Zweedse Boliden en het Duitse Norddeutsche Affinerie zitten ook serieus in de lift.’

Op de brede markt zette TiGenix de klim van maandag verder met een winst van 7,3 procent tot 3,81 euro. Het aandeel is op twee dagen tijd de helft duurder geworden. Bedrijfsnieuws ontbreekt, al komt het bedrijf morgen wel met een trading update over het derde kwartaal. Investeerders speculeren waarschijnlijk op nieuws over ChondroCelect, het kraakbeenregeneratiemiddel dat de volledige pijplijn van het bedrijf uitmaakt. TiGenix zei in augustus dat het in november groen licht hoopt te krijgen van Europa voor de lancering van het middel.

Een andere uitblinker bij de midcaps was Option. De Leuvense datakaartenspecialist ging 20,4 procent hoger, wat de totale winst sinds vorige week op meer dan 40 procent brengt. In tegenstelling tot Nyrstar en TiGenix is er in dit geval wel koersondersteunend bedrijfsnieuws. Option boekte een niet onbelangrijke overwinning op zijn grote Chinese rivaal Huawei. Option doorbrak het exclusieve contract van de Chinezen met de Britse telecomgroep Vodafone voor de levering van USB-modems. Vodafone voelde zich niet helemaal comfortabel bij de dominante positie van Huawei. Jan Callewaert, gedelegeerd bestuurder van Option, kan nu zijn uitspraken van eerder dit jaar hard maken. Hij zei toen dat Option uitzicht had op een contract om ook USB-modems te mogen leveren aan Vodafone.

Telenet, dat nochtans een goed kwartaal achter de rug heeft, verloor 4 procent nadat het bedrijf meldde dat de aandeelhouders dit jaar niet meer moeten hopen op een kapitaaluitkering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud