Euronext Brussel: Brantano spurt hoger na overnamebod

Op Euronext Brussel is de Bel20 hoger aan de week begonnen. De Brusselse sterindex volgt daarmee het voorbeeld van de Aziatische beurzen vanochtend. Vorige vrijdag ging Wall Street al afgetekend hoger het weekend in. Op de brede markt staat Brantano in de schijnwerpers na het aangekondigde overnamebod van de Nederlandse retailgroep Macintosh.

(tijd) - Rond 10 uur staat de Bel20 0,7 procent hoger op 4.428,51 punten. Grootste winnaar is de vastgoedbevak Cofinimmo (+2,2%), dat vrijdag zijn winst- en dividendverwachtingen verhoogde. Enkel UCB (-0,1%) en Agfa-Gevaert (-3,3%) schrijven met rode inkt.

Net als de financiele instellingen in Tokio, kunnen ook in Brussel de banken profiteren van de geruststellende woorden van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Countrywide Financial. Die liet weten dat het dit kwartaal alweer zal kunnen aanknopen met winstcijfers. Dat doet beleggers hopen dat we de kredietperikelen stilaan achter de rug hebben. KBC wint 1,1 procent tot 94,68 euro en Dexia gaat 1,3 procent hoger tot 21,40 euro.

Fortis doet het iets rustiger aan met een winst van 0,4 procent tot 22,26 euro. Meer dan 95% van de aandelen ABN AMRO zijn in het bezit van het bankentrio bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander, zo bleek vrijdag. Als gevolg daarvan mag het trio, indien ze dat wensen, een 'squeeze-out'-procedure opstarten om de resterende gewone aandelen ABN AMRO te verwerven, zo staat in het bericht. De drie banken willen 'zo snel mogelijk' de gewone aandelen ABN AMRO laten schrappen en 100% verwerven van het geplaatste en uitstaande aandelenkapitaal van ABN AMRO.

Het grootste nieuws van de ochtend komt echter van Brantano. De schoenwinkelketen kondigde voorbeurs aan dat haar Nederlandse sectorgenoot Macintosh Retail Group zinnens is een voorwaardelijk bod te lanceren. Het management van Brantano beschouwt het bod als vriendelijk. De referentie-aandeelhouders Mitiska en Sobradis lieten al weten dat ze hun belang zullen inbrengen in het bod. Aan 55 euro per aandeel wordt Brantano door Macintosh gewaardeerd op 158,2 miljoen euro. Dat wordt door analiste Nathalie Sierens van KBC Securities bestempeld als 'zeer genereus'. De koersreactie van Brantano is er ook naar: +26,7 procent tot 53,85 euro.

Ook hoofdaandeelhouder Mitiska vaart wel bij het nieuws. De retailholding was al bijna anderhalf jaar op zoek naar een partner of overnemer voor Brantano. Als het bod van Macintosh er effectief komt, boekt Mitiska een meerwaarde van 17 miljoen euro op zijn belang. Mitiska wil dat geld aanwenden op zijn schulden verder aan te zuiveren en in nieuwe projecten te investeren. Het aandeel wint 10,6 procent tot 12,50 euro.

IBA koerst 1,6 procent hoger op 19,99 euro na de aankondiging van een samenwerkingsprogramma voor deeltjestherpaie met Elekta. CMS, wereldleider in oplossingen voor de planning van stralingsbehandelingen, stapt mee in dat samenwerkingsprogramma. Volgens deze samenwerkingsovereenkomst zullen IBA en CMS pakketten van oplossingen in deeltjestherapie leveren om te voldoen aan specifieke klinische vereisten.

Nyrstar, 's werelds grootste zinkproducent, is bescheiden gedebuteerd op Euronext Brussel. Rond 10 uur noteert het jonge aandeel op 20,09 euro, nauwelijks boven de introductieprijs van 20 euro per aandeel.

De producent van diepvriesgroenten Pinguin zakt 2,1 procent tot 16,80 euro. Vandaag start de inschrijvingsperiode van twee weken op nieuwe aandelen in het kader van de kapitaalverhoging van maximaal 45,8 miljoen euro. Bestaande aandeelhouders hebben daarbij een voorkeurrecht.

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud