Euronext Brussel: defensieve teneur stuurt Bel20 0,5% hoger

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel ging licht hoger dankzij voedings- en financiele aandelen. De Bel20 won 0,5% tot 2.805,7 punten. In de index stonden 11 stijgers tegenover 7 dalers. Twee aandelen sloten onveranderd.

De Bel20 was een van de weinige indices die in Europa winst boekte. De technologie- en telecomwaarden stuurden er de meeste beurzen lager.

Fortis ging 0,1% hoger tot EUR 24,9, Dexia won 1,4% tot EUR 18,76, KBC steeg met 2,2% tot EUR 41 en KBC-moeder Almanij ging 0,8% hoger tot EUR 43,3. Dexia kon genieten van een verhoging van het koersdoel bij Deutsche Bank. Het beurshuis reageerde daarmee op goede cijfers bij de Amerikaanse Dexia-dochter FSA. Ook elders in Europa gingen de banken hoger. "Een beetje contradictorisch", vindt Delta Lloyd-analist Jo De Mil. "Iedereen focust op de stabiele winstvooruitzichten van banken, terwijl telecombedrijven lager gaan omdat ze teveel schulden hebben. Een deel daarvan bestaat uit obligaties, maar een ander deel bestaat uit bankschulden. Ik zou wel eens willen weten hoe groot dat deel is."

In dezelfde defensieve logica ging biergroep Interbrew 1,3% hoger tot EUR 33,15. Andere sterke stijgers waren beeldvormingsgroep Barco, die 1,3% toevoegde tot EUR 50 en D'Ieteren. De autoverdeler won 2,7% tot EUR 227,4. "Dat is buiten verwachting", zei een handelaar, "want de Febiac-cijfers waren niet goed". Het marktaandeel van D'Ieteren is in april gedaald van 21,2% tot 16,4%. Zowel van VW, Seat als Skoda is de verkoop gedaald.

Solvay was de grootste Bel20-daler met een verlies van 1,2% tot EUR 72,7. Nochtans kreeg de farmagroep groen licht van de Amerikaanse karteloverheid voor haar overname van Ausimont. Beleggers hadden sterk op dat nieuws geanticipeerd, legt een handelaar uit.

Docpharma won 3,4% tot EUR 30. De producent van generische geneesmiddelen zag zijn omzet in het derde kwartaal van het lopende boekjaar met 410% stijgen tot EUR 5,9 miljoen in vergelijking met het derde kwartaal van het boekjaar 2000-2001. Daarmee overtrof de groep de eigen omzetverwachting van EUR 5,7 miljoen.

Op Nasdaq Europe donderde Bricsnet 29% lager tot EUR 0,12. Het grafischesoftwarehuis bevestigde dat het voor EUR 4,2 miljoen investeerders gevonden heeft. Mogelijkerwijs komen daar nog eens EUR 2,6 miljoen bij. Nasdaq Europe schorste donderdag de handel in het aandeel omdat het vreesde dat beleggers voorkennis hadden over het afspringen van de investering. Dat bleek niet het geval.

Koen Lambrecht/Bart Haeck

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud