Euronext Brussel: Devgen blinkt uit, Tessenderlo onderuit

©Photo News

De Bel20 is vrijdag voor de vierde keer op rij hoger gesloten en staat nu op het hoogste niveau sinds midden januari. Beleggers wuifden de crisis opnieuw weg na een sterker dan verwachte stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen en enkele beter dan verwachte Amerikaanse macro- en bedrijfscijfers.

(tijd) - De Bel20 blijft de winsten aan elkaar rijgen. Vrijdag schreef de Brusselse sterindex er 2,7 procent bij tot 1.955,62 punten, het hoogste peil sinds midden januari. Op Mobistar na, dat teleurstellende eerstekwartaalcijfers publiceerde, eindigden alle waarden in de zwarte cijfers. De rally gaat erg hard. Sinds 7 april moest de Bel20 maar een keer terrein prijsgeven: begin deze week op maandag. Toen stak de bezorgdheid over de gezondheid van het banksysteem de kop op, na de resultaten van Bank of America.

Die bezorgdheid was van heel korte duur. Vrijdag grepen beleggers beter dan verwachte kwartaalresultaten aan van onder meer Ford, American Express en de Italiaanse olie- en gasreus Eni aan, om druk aandelen in te slaan. Ook een beter dan verwacht Duits ondernemersvertrouwen werd op applaus onthaald. Enkele meevallende Amerikaanse macrodata dreven de winsten in de namiddaghandel nog wat op.

In de Bel20 werd KBC (+7,9% tot 16,40 euro) gretig opgepikt. Het aandeel van de bank-verzekeraar herstelde verder van de klap van maandag. Toen kreeg het aandeel, in lijn met de andere bankaandelen, een klap van bijna 16 procent. Het aandeel van de Fortis-holding (+6,5% tot 1,88 euro) volgde en zette zijn opwaartse mars verder. Dexia (+1,6% tot 3,90 euro) deed het rustiger aan.

Ook GDF Suez (+6,5% tot 25,80 euro) deed het uitstekend. Het aandeel profiteerde van een Frans overheidsrapport. Daarin werden aanbevelingen gegeven om extra concurrentie toe te laten op de Franse elektriciteitsmarkt.

Mobistar (-0,8%) koerste tot 5 procent lager na tegenvallende kwartaalresultaten, maar wist het verlies in de namiddaghandel bijna volledig weg te werken. Analisten reageerden ontstemd op het kwartaalrapport van de telecomgroep. Daaruit bleek vooral dat Mobistar moeite heeft om de kosten onder controle te houden. ‘Ongeacht de bevestigde jaarvooruitzichten, is ons vertrouwen in de capaciteit van het management om de kosten onder controle te houden, geschonden’, klinkt het bij analist Siddy Jobe van Bank Degroof.

Op de brede markt was Devgen (+13,9% tot 5,40 euro) de grootste stijger. Het agrotechbedrijf lijkt zijn geldzorgen vaarwel te zeggen met een deal ter waarde van 20 miljoen euro met het Amerikaanse Monsanto, met een belang van bijna 6 procent al de derde grootste aandeelhouder van Devgen. KBC Securities-analist Jan De Kerpel reageert erg tevreden. ‘Op deze manier haalt Devgen kapitaal op in een moeilijke markt, zonder het belang van de bestaande aandeelhouders te verwateren.’

Tessenderlo (-8,4% tot 21,75 euro) maakte de omgekeerde beweging. Het chemiebedrijf maakte donderdag nabeurs een onverwacht fors kwartaalverlies bekend en ziet nog geen tekenen van herstel in zijn belangrijkste markten. ‘Dit zijn zeer zwakke resultaten’, besluit analist Bernard Hanssens van Bank Degroof. ‘Wij vrezen dat het aandeel in de komende dagen verder onder druk zal komen. Als we dezelfde multiples toepassen als bij sectorgenoten, komen we aan een waarde van 21 euro per aandeel. Dat is ook het niveau waarop we weer koper worden.’

PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud