Euronext Brussel: Dexia trekt Bel20 uit het rood

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel trekt Dexia de Bel20 uit het rood. Vrijdagmorgen ging de index nog lager van start, samen met de andere Europese beurzen, nadat Microsoft met tegenvallende kwartaalcijfers kwam opdagen en zijn vooruitzichten verlaagde.

De Bel20 wint 0,04% of 1,26 punt tot 2.840,04 punten. Ook op de andere beurzen zien we stilaan minimale winsten verschijnen. "Deze morgen werden de beurzen geplaagd door winstnemingen, maar nu beginnen de beleggers te zien dat de kwartaalcijfers eigenlijk zo slecht niet zijn", vertelde een handelaar aan Tijd-Nieuwslijn. Bovendien weegt de slechte beurt van Microsoft niet door op de technologiearme Bel20.

Niettemin verliezen de meeste aandelen nog steeds terrein. Binnen de Bel20 gaan er slechts 5 hoger, 14 lager en een enkel aandeel noteert onveranderd. Dexia houdt de Bel20 eigenhandig uit het rood met een winst van 1,9% tot EUR 18,19. "De verhoging van het gewicht van Dexia in de MSCI-indices en de aanhoudende fusiegeruchten liggen aan de basis van de koersstijging", zei een handelaar. De Franse financiele groep Societe Generale maakte vrijdagochtend bekend dat ze over een forse oorlogskas beschikt voor overnames. Dat doet volgens sommige handelaren de fusiegeruchten nog sterker aanzwellen.

Blijkbaar leggen de beleggers de berichten over de mogelijke betrokkenheid van Dexia in een fraudezaak naast zich neer. De Financieel-Economische Tijd berichtte vrijdagmorgen dat het Brusselse gerecht de mogelijke betrokkenheid van Dexia Bank onderzoekt bij de grootschalige witwasoperatie van Alayi Chekill, een restauranthouder uit Brussel.

Aan de andere kant van de Bel20 vinden we Fortis. De bankverzekeraar verliest 0,6% tot EUR 26,33. Nochtans verhoogde beurshuis Schroder Salomon het koersdoel voor Fortis tot EUR 30. KBC zakt 1,1% tot EUR 41,57 en moeder Almanij daalt 1% tot EUR 42,85.

Electrabel daalt 0,2% tot EUR 242,20. De Europese Commissie gaf haar fiat voor de oprichting van Photovoltech, een project van Electrabel, Soltech en TotalFinaElf.

De chemieaandelen Tessenderlo en Solvay verliezen terrein. Solvay daalt 0,7% tot EUR 74 en Tessenderlo 0,6% tot EUR 31,80. Nochtans zeiden beide groepen dat de Europese pvc-markt verbetert. Solvay spreekt van een sterk herstel, Tessenderlo van een licht herstel. In Azie verbetert de markt voor pvc snel en krachtig.

Farma- en chemiegroep UCB kan na twee dagen verlies eindelijk wat winst boeken. Het aandeel herstelt 0,6% tot EUR 39,50. UCB verloor deze week terrein, omdat de verkopen van Zyrtec in de VS tegenvielen. Vrijdag verhoogden de analisten van Bank Degroof hun advies voor UCB, omdat ze de recente koersval overdreven vinden.

Op de brede markt blijven de volumes laag en de koersbewegingen relatief beperkt. De holding Ackermans & van Haaren stijgt 1,3% tot EUR 31,70. Vastgoeddochter Leasinvest slaagde er vorig jaar in de nettowinst te verdubbelen. De kasstroom ging 234% hoger. Schoenenproducent Brantano pakte donderdag nabeurs met omzetcijfers over het voorbije kwartaal uit. Deze hielden geen verrassingen in. Het aandeel wordt beloond met een koersstijging van 3,1% tot EUR 49,99.

In de elektronicasector stijgt IPTE 4% tot EUR 4,94. Op de algemene vergadering zei de groep dat ze dit jaar een lichte winst verwacht, na de forse verliezen van vorig jaar. In dezelfde sector zakt Punch 5,15% tot EUR 30,35, maar het volume blijft beperkt tot 200 aandelen.

Op Nasdaq Europe stijgt de Neci-index 0,2% of 0,27 punt tot 161,32 punten. Softwarespecialist Bricsnet zakt 5,3% tot EUR 0,45. Op een bijzondere algemene vergadering keurden de aandeelhouders van Bricsnet het herstructureringsplan goed. Bricsnet vindt EUR 4,2 miljoen cash voor zijn kernactiviteiten.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud