Euronext Brussel eindigt met winst na val Saddam

(tijd-nieuwslijn) - Het beeld van het vallend standbeeld van Saddam Hoessein, en de feestvierende inwoners van Bagdad deden de markten niet omhoog schieten. De beurzen reageerden eerder licht opgelucht. De Bel20 eindigde met een kleine winst.

Beleggers trekken een streep onder Irak en kijken nu naar de volgende onderwerpen. Voor velen zijn dat de slechte macro-economische cijfers. Toch gaan de economen en strategen ervan uit dat de beurzen de volgende weken en maanden nog kunnen stijgen.

Brussel stond tot na de middag, net als de andere Europese beurzen, in het rood, maar zocht na de symbolische val van Saddam ietwat hogere regionen op. De Bel20 won 0,37% of 6,66 punten tot 1.826,83 punten.

De Bel20 telde tien stijgers, negen dalers en een ongewijzigd aandeel. Grootste procentuele stijger was UCB, met een winst van 3,1% tot EUR 24,22. De verkoop van het anti-allergicum Zyrtec in de VS loopt uitstekend, zo blijkt uit de cijfers over de nieuwe voorschriften in de voorbije drie maanden.

De financiele aandelen reageerden licht positief op de gebeurtenissen in Bagdad. Fortis won 1,65% tot EUR 14,74, Dexia 1% tot EUR 9,69 en KBC 0,9% tot EUR 31,01. De grootste daler in de Bel20 was Bekaert dat 3% goedkoper werd tot EUR 37,04.

De verdeler van farmaproducten Omega Pharma won 1,44% tot EUR 18,26. Omega Medical Soft (OMS), dochter van Omega Pharma, voert een proces tegen zijn concurrent BelgieData, dat net als OMS softwarepakketten voor artsen verkoopt. Omega Pharma beschuldigt BelgieData van afwerving van clienteel en personeel, parasitaire mededinging, medeplichtigheid aan contractbreuk en diefstal van bedrijfsinformatie.

Electrabel verloor 1,9% tot EUR 215,9. Analist Steven De Proost van Delta Lloyd Securities verlaagde zijn advies voor Electrabel van reduce naar sell.

Op de brede markt was kleinhandelsketen Mitiska de uitblinker en won 17,6% tot EUR 2. Sinds het afblazen van de fusie met Brantano kent het aandeel een volatiel koersverloop. Ook Innogenetics kon een mooie winst noteren. Het aandeel won 6,4% tot EUR 9,15. Maandag noteerde het aandeel nog tegen een koers van EUR 8. Woordvoerder Jean-Christophe Donck ontkende dat er nieuws op komst is. Volgens analisten is de biotechgroep fors ondergewaardeerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud