Euronext Brussel eindigt week met winst

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel eindigde de week op dezelfde manier waarop ze begon, met winst. De dagen ertussen was het klimaat veel somberder. De beurzen kregen vooral een impuls van een adviesverhoging voor enkele grote Europese financiele zwaargewichten. Onder Irak hebben de beleggers al een streep getrokken, hoewel de chaos en anarchie in en rond Bagdad met de minuut toeneemt.

De Bel20 won 0,65% of 11,74 punten tot 1.816,61 punten. 12 aandelen gingen hoger en 8 aandelen verloren terrein. De Europese financiele aandelen hadden hun winst vooral aan zakenbank Goldman Sachs te danken. Die gereputeerde bank trok haar advies voor Allianz en Munich Re op van underperform naar in-line. Volgens Goldman Sachs zijn de aandelen recent voldoende afgestraft. Fortis, het meest internationale aandeel van de Bel20, steeg 3,4% tot EUR 14,75 en Dexia won 0,1% tot EUR 9,53. KBC steeg 0,65% tot EUR 30,86.

Solvay won 0,65% tot EUR 61,50. De chemie- en farmagroep moet voor een hoorzitting naar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om bijkomende informatie te geven over de effectiviteit en de veiligheid van het hormoonsubstitutiemedicijn Estratest. Solvay zal de nodige informatie verschaffen aan de FDA, benadrukt de veiligheid en efficientie van Estratest en blijft het medicijn verkopen op de Amerikaanse markt.

Electrabel kent doorgaans een stabiel koersverloop maar was vrijdag een van de grootste dalers na uitlatingen van Staatssecretaris Deleuze in Le Soir. Electabel verloor 2,65% tot EUR 212,4. De staatssecretaris van Energie, Olivier Deleuze, dreigt ermee het vetorecht van de Belgische staat te gebruiken als Electrabel, in het kader van de overname van de Europese activa van Tractebel, Distrigas zou inlijven. Dat schreef Le Soir vrijdag. Electrabel gaf geen commentaar op de uitlatingen van Deleuze. Holding GBL, die 7% heeft in Electrabel-moeder Suez, verloor 2,7% tot EUR 35,04.

Colruyt verloor 0,2% tot EUR 57. De discountgroep wist in het eerste kwartaal van 2003 haar marktaandeel in Belgie te vergroten tot 16,53%. Vorig jaar had de groep een marktaandeel van 16,47%. Delhaize zag zijn marktaandeel groeien van 25,03% tot 25,34%. Delhaize steeg 3,1% tot EUR 17,81.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud