Euronext Brussel: Financials duwen Bel20 in het rood

©Photo News

Euronext Brussel is maandag net als de overige Europese beurzen met stevige verliescijfers geëindigd. De Bel20 werd genekt door zwakke financials, AB InBev kon daar als sterkste stijger niet veel aan verhelpen. Op de brede markt werden Banimmo en Ter Beke beloond voor goede resultaten, terwijl Punch zwaar werd afgestraft.

(tijd) - De Bel20 zakte 1,2 procent tot 2.364,95 punten. Dertien aandelen kleurden rood, de zeven overige konden wel winst boeken. AB InBev en Telenet liepen voorop met winsten van respectievelijk 1,7 en 1,3 procent tot 30,11 en 16,60 euro.

Het gros van de Bel20-indexdaling was toe te schrijven aan de ruime verliezen voor de financials. Fortis leverde 5,6 procent in tot 2,98 euro, KBC zakte 5 procent tot 26,13 euro. Dexia verloor 3,8 procent tot 5,97 euro.

Vastgoedbevak Cofinimmo (+0,6% tot 92,40 euro) stond lang aan kop maar moest in de laatste handelsuren het grootste gedeelte van de winst prijsgeven. Cofinimmo heeft met de verkoop van huurvorderingen ten belope van 200 miljoen euro aan BNP Paribas Fortis een forse stap gezet in het terugdringen van zijn schuldgraad. De vastgoedbevak zag zich gedwongen om maatregelen te nemen nadat bij de publicatie van de halfjaarresultaten bleek dat de groep een 'zachte' convenant had gebroken. Door de verkoop zakt de schuldgraad opnieuw onder de 55 procent. Analisten reageren verheugd, KBC Securities verhoogt het koersdoel van 98 tot 100 euro.

Op de brede markt spurtte Ter Beke 13,25 procent hoger tot 47 euro. De versevoedingsgroep zag de nettowinst in het eerste halfjaar ruim 60 procent groeien dankzij een flinke daling van de netto financieringskosten. Op operationeel vlak slaagde het bedrijf erin om de crisis zonder kleerscheuren te doorstaan. Ter Beke blikt bovendien optimistisch vooruit naar de rest van het jaar.

Ook Banimmo deed het goed. Het aandeel steeg in de voormiddag met ruim 10 procent om te eindigen met een koerswinst van 3,3 procent tot 14 euro. De vastgoedontwikkelaar rapporteerde over het eerste halfjaar een stijging van meer dan 30 procent van de nettohuurinkomsten. Netto dook Banimmo in het rood, onder de invloed van lagere waarderingen van participaties en van de vastgoedportefeuille. Het bedrijf rekent echter op een bedrijfsresultaat in lijn met vorige jaren.

Nog een sterke stijger was VPK Packaging (+4,3% tot 24 euro) ondanks een forse omzet- en winstdaling. VPK Packaging zag zijn netto-omzet in het eerste halfjaar met 14 procent dalen, en eindigde met een fors lagere nettowinst van 4,8 miljoen euro. Het omzetcijfer lag weliswaar iets boven de analistenverwachting. De papier- en verpakkingsgroep is zeer voorzichtig over het tweede halfjaar.

De industriële holding Punch heeft een erg zwak eerste halfjaar achter de rug, zo bleek vrijdag reeds. De crisis in de auto- en grafische sector duwde de omzet met 39 procent omlaag. De nettowinst ging van 50 miljoen naar een verlies van bijna 82 miljoen euro. Beleggers zijn ontevreden en duwen Punch meer dan 8 procent lager. Punch Telematix boekte 10 procent minder omzet en een stabiele nettowinst van 0,1 miljoen euro in het eerste halfjaar. Analist Nico Melsens van KBC Securities verlaagde het koersdoel van 14 euro tot 11 euro. Het aandeel kelderde 8,6 procent tot 10,42 euro.

SR/SD/KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud