Advertentie

Euronext Brussel: Financials zetten stapje terug

©Photo News

Beleggers waren dinsdag toe aan een moment van bezinning na de euforische reactie op het plan-Geithner van maandag. Vooral KBC en Fortis hadden last van winstnemingen, terwijl de retail- en farmawaarden in trek waren. De markt sloot daarmee defensieve aandelen terug in de armen en maakte de tegenovergestelde beweging van vorige week. Toen werden de defensieve waarden ingewisseld voor banken.

(tijd) - De Bel20-index verloor 0,3 procent tot 1.749,29 punten. De Brusselse sterindex kreeg de meeste steun van de defensieve sectoren. Zo stegen Colruyt en Delhaize beide meer dan 2,5 procent. Ook farma was in trek: Solvay trok 1,4 procent aan en UCB won 1,2 procent. Belgacom, ook al een defensieve waarde, werd 2,1 procent duurder.

Aan de verkoopzijde prijkten de financials. Maandag verzamelden ze nog forse winsten in een euforische reactie op het reddingsplan voor de financiële sector van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner.

In het eerste uur van de handel gingen ze verder op hun elan. KBC schoot nog eens 9,8 procent hoger, Dexia trok 8 procent verder aan en Fortis ging 4 procent hoger. Maar toen maakte de euforie alweer plaats voor twijfel en winstnemingen.

Afwachten

‘Plannen maken is een ding, ze uitvoeren een ander. En meestal in het in deze tweede fase dat de problemen de kop opsteken. Hoe happig zullen de banken zijn om hun waren aan te bieden?’, stelt Fortis-analist Geert Ruysschaert. ‘Het zal nog weken duren alvorens we enige indicatie zullen krijgen omtrent de doeltreffendheid van het plan’, vult Koen De Leus van KBC Bolero aan.

Bij andere analisten was te horen dat de maandagwinsten overdreven waren en dat de markten hun bodem nog niet hebben bereikt. ‘Geithner zal niet voorkomen dat de winsten van de banken verder zullen afkalven.’

Naarmate meer kritische noten bij het plan-Geithner de markt bereikten, kalfden de winsten van de financials snel af en werden ze ingewisseld voor ruime verliezen. KBC dook tot bijna 12 procent lager, terwijl Fortis 7 procent onderuit ging. Bij het slot wisten beide het verlies te beperken. KBC sloot 5,1 procent lager op 12,34 euro, Fortis verloor 1,9 procent op 1,51 euro.

De Brusselse advocaat Mischael Modrikamen herhaalde tijdens de beurshandel tegen de hernieuwde Fortis-deal te zullen stemmen en stelde voor Fortis Bank en Fortis-holding te verenigen in één grote groep. Daarvan zou 40 procent in handen blijven van de staat en 60 procent eigendom zijn van de private aandeelhouders.

Dexia verloor 0,9 procent tot 2,526 euro. Dexia Bank België haalt geld op via de uitgifte van een obligatie met vlottende rente. Er zou in de markt interesse zijn om voor 1,6 miljard euro van het papier aan te kopen. Eerder haalde Dexia via zijn Franse poot Dexia Crédit Local al eens 3 miljard euro en 3,5 miljard euro op.

Buiten de Bel20 verzilverde Zetes een goed jaarrapport met een winst van 2,6 procent tot 13 euro. De specialist in de identificatie van goederen en personen genereerde in 2008 een stabiele omzet en licht lagere winst. Het huidige boekjaar zou gelijkaardige resultaten moeten voortbrengen.

SR

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud