Euronext Brussel: Fortis en Suez trekken Bel20 lager

(tijd) De Bel20-index verloor heel wat terrein. De fors lager dan verwachte vertrouwensindicator voor de Duitse economie drukte het beleggerssentiment in heel Europa.

In Brussel deden vooral de sterke daling van Fortis en Suez de Bel20 de das om. De bankgroep ging zelfs even onder de 30 euro. Brantano en Mitiska profiteerden van een sterke halfjaaromzet van de schoenenverkoper.

De Duitse ZEW-indicator voor het economisch klimaat kwam in juli ruimschoots onder de verwachting van economen uit. De index daalde van +20,3 naar +10,4, terwijl de gemiddelde verwachting van economen op een cijfer van 19,5 wees.

De Bel20 daalde met 0,9 procent tot 4.594,50 punten. De index telde 6 stijgers, de overige aandelen daalden. Colruyt verloor 1,9 procent tot 158,53 euro. Suez zakte 1,5 procent tot 41,09 euro. Volgens de Franse krant La Tribune heeft de Franse premier Fran├žois Fillon bij president Sarkozy een uitvoerig dossier over de geplande fusie met Gaz de France besteld. Waarnemers gaan ervan uit dat dit de fusie vertraagt, zoniet op de lange baan schuift.

Het ander zwaargewicht Fortis verloor 1,9 procent tot 30,07 euro. In de namiddaghandel zakte Fortis onder de 30 euro, wat al van september 2006 geleden is. Maandag is de deadline voor de biedende partijen om een definitief bod op ABN AMRO neer te leggen. De markten kijken vooral uit of Barclays zijn bod deze week nog aantrekkelijker zal maken.

Omega Pharma won 0,4 procent tot 68,03 euro. Het beurshuis Bank Degroof verhoogde het koersdoel van 65 naar 72 euro in aanloop naar de trading update van komende donderdag.

UCB lanceert Neupro, een middel tegen de ziekte van Parkinson, op de Amerikaanse markt. Neupro werd ontwikkeld door Schwarz Pharma, het Duitse farmabedrijf dat door UCB werd overgenomen. 'We gaan in ons model uit van een verkoop van 450 miljoen euro voor de behandeling van Parkinson en 300 miljoen euro voor de behandeling van het 'rustloze benen syndroom'. Wij verwachten dat de verkoop van Neupro dit jaar uitkomt op 98 miljoen euro', schrijft KBCS in een reactie. UCB ging 1 procent achteruit en zakt onder de drempel van 40 euro.

Op de brede markt maakten Brantano (+3,8% tot 43,61 euro) en Mitiska (+4,9% tot 10,80 euro), de holding boven Brantano, het mooie weer. De schoenverkoper Brantano behaalde over het eerste halfjaar van het boekjaar 2007 een omzet van 152,2 miljoen euro, een stijging van 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer ligt ook boven de analistenverwachting. Het management van Brantano gaat er nu van uit dat de groepsomzet over het hele boekjaar aan de bovenzijde van de prognose van 300-310 miljoen euro zal liggen.

Bouwgroep CFE liet 2,3 procent liggen op 1.440 euro. Maandag steeg het aandeel 6,3 procent. Nabeurs raakte bekend dat een consortium, bestaande uit CFE, Dura Vermeer, TBI Bouw, Vinci, Besix Group, Arcadis en Dredging International, het Coentunnel-project in Amsterdam heeft binnengehaald. Het contract heeft een totale waarde van 500 miljoen euro.

Pinguin zette zijn opmars onverminderd voort. Het aandeel van de diepvriesgroentenspecialist steeg 7,6 procent tot 17 euro. Sinds de aankondiging van de overname van aardappelverwerker Lutosa won het aandeel al 50 procent.

Opvallende daler op de brede markt was nog Deceuninck (-2,5% tot 21,60 euro). Het aandeel krijgt dan toch nog een opdoffer na de publicatie van teleurstellende omzetcijfers over het tweede kwartaal.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud