Advertentie

Euronext Brussel: Fortis zet Bel20 onder druk

©Lieven Van Assche

In Brussel is de Bel20 zwak aan de week gestart. De sterindex ging 1,2 procent lager tot 2.046,17 punten, voornamelijk onder druk van verzekeraar Fortis. De overige waarden boden niet veel tegengewicht: enkel de telecomwaarden en AvH gingen overtuigend hoger. Op de brede markt wordt Option ruim de helft duurder zonder concrete aanleiding.

Euronext Brussel: Fortis duwt Bel20 kopje-onder (tijd) - Fortis zakte 4,6 procent (of 0,12 euro) tot 2,47 euro. Het aandeel van de holding dook in de loop van de dag tot 10,2 procent lager.

Er is een fiks geschil aan de gang tussen de Fortis-holding en de Nederlandse staat rond het terugkopen van tien jaar geleden uitgegeven aandelen. Het conflict, waaraan een prijskaartje hangt van 362,5 miljoen euro, zal op 19 juni in kort geding in Amsterdam behandeld worden.

Fortis wil de preferente aandelen afkopen in ruil voor cash, maar wil daarvoor wel worden gecompenseerd. Maar dat wil de Nederlandse staat, de eigenaar van Fortis Bank Nederland, dan weer niet.

'De belegger had dit niet verwacht. Hij had gehoopt dat Fortis en Fortis Bank Nederland dit netjes zouden afhandelen. Maar het blijkt nu hard tegen hard te gaan', stelt Cor Kluis van Rabo Securities. De analist rekent in het slechtste geval - als Fortis de zaak verliest - op een negatieve impact van 0,15 euro per aandeel. Bovendien kan dat er onrechtstreeks toe leiden dat Fortis het moeilijker krijgt in het claimen van de MCS, een lening van 2 miljard euro die Fortis Bank Nederland nog moet terugbetalen aan de holding. In dat geval loopt de totale negatieve impact volgens Kluis op tot 0,5 euro per aandeel. Als de Fortis-holding de zaak wint, leidt dat tot een positieve impact van 0,42 euro per aandeel.

‘De zaak illustreert dat de holding nog niet helemaal in de plooi is gevallen’, stelt Ivan Lathouders van Bank Degroof. ‘Zo’n bericht zorgt voor nervositeit bij de beleggers’, stelt een andere analist. ‘Uit voorzorg nemen ze winst nadat het aandeel de voorbije weken fors is gestegen.’

Op de brede markt trok Elia 2,4 procent hoger na de berichten dat dehoogspanningsnetbeheerder is geïnteresseerd in de overname van het Duitse stroomnet van Vattenfall. Volgens het persbureau Reuters en andere bronnen is Elia de enige overgebleven industriële partij. Als Elia het netwerk in handen krijgt, is het de eerste buitenlandse expansie van de Belgische groep. KBC Securities ziet weinig synergieën en stelt dat de hoge spanningslijnen naar offshorewindprojecten in de Baltische zee grote investeringen van zowat 3 miljard euro vergen.

Nyrstar (-3,9% tot 6,60 euro) leed onder de dalende zinkprijs en de algemeen dalende trend onder de grondstoffenproducenten in Europa. De zinkproducent kon niet profiteren van de positieve rapporten van The Royal Bank of Scotland en ING. De analisten herhaalden hun koopadvies en koersdoel van 8 euro. ‘Op basis van waardering is het nog altijd een aantrekkelijk aandeel’, stellen zij en verwijzen voorts naar de stijgende trend voor de zinkprijs. ‘Door de lagere operationele kosten en de stijgende zinkprijs zou Nyrstar vanaf de tweede helft van het jaar terug winst moeten boeken.’

ING Wholesale Banking verhoogt om dezelfde redenen - kostencontrole en stijgende zinkprijs-  zijn koersdoel van 7 tot 9 euro.

Option kende een superdag. Het aandeel schoot 61,8 procent omhoog tot 2,20 euro. Met een hoog volume van 3,75 miljoen was het aandeel goed voor 8,2 miljoen euro beursomzet. Dat is uitzonderlijk hoog en zelfs meer dan de beursomzet van Bel20'ers zoals Telenet, Bekaert, GBL en Mobistar. Nog opmerkelijker is dat die 3,75 miljoen aandelen zo'n 9 procent van het totale aandelenkapitaal is. Een concrete aanleiding voor de koersstijging was er niet. Een rondvraag bij analisten en handelaren leverde niets op.

Op de Vrije Markt deed Fixinox nog beter dan Option. De specialist in de bekleding van gevels in roestvrij staal werd voor het eerst sinds eind april nog eens verhandeld en schoot prompt 920 procent hoger tot 5 euro.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud