Euronext Brussel geniet niet mee van Europees optimisme

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel kan niet profiteren van het optimisme dat de Europese beurzen vrijdag hoger duwt. Daar maken vooral de technologie- en telecomaandelen het mooie weer. De Brusselse beurs heeft daarentegen een veel defensiever karakter. "Dat speelt ons vandaag zeker parten", meent een handelaar. De Bel20 verliest 0,61% tot 2838,94 punten. 16 aandelen verliezen terrein.

Bovendien is het vandaag de derde vrijdag van de maand. Dat betekent dat alle futures op de Bel20 aflopen. " Deze futures noteren lager dan de Bel20 vandaag, omdat in juni voor 61 indexpunten aan dividenden wordt uitbetaald", legt een handelaar van Petercam uit.

Het nieuws dat de Europese Commissie Belgie voor het EU-hof van Justicie sleept in verband met de Belgische regels op de pensioenspaarfondsen, weegt eveneens op de index. "Dit was al langer bekend, maar het feit dat het dichterbij komt, kan een aantal beleggers nerveus maken." Belgische persioenspaarfondsen moeten minstens 30% in Belgische aandelen en maximum 10% in buitenlandse aandelen beleggen. De EC vindt dat dit indruist tegen de regels van vrij kapitaalverkeer.

Binnen de index valt het volume van staalkoord- en staaldraadtrekker Bekaert op. Er werden reeds 468.057 stuks verhandeld. Om 11.51 uur flitste een blokorder van iets meer dan 450.000 stuks over de koerstabel. Het gaat over een zogenaamde cross-trade, waarbij de handelende partijen op voorhand afspraken maken over het order. Hierdoor heeft dit geen invloed op de prijs. "Zonder zo'n afspraken kan dergelijk order de koers tot EUR 45 lager duwen", aldus de handelaar. Bekaert verliest 0,09% tot EUR 50,45.

Electrabel verliest 1,19% tot EUR 248,6. Donderdag verloor het aandeel 2,6%. Nochtans kondigde de elektriciteitsproducent een interessant contract met het Italiaanse Acea aan, merkt een handelaar op. "Het aandeel presteerde afgelopen tijd al beter dan de andere nutsbedrijven. Misschien hadden sommige marktpartijen een overname verwacht", verklaart de handelaar.

De financiele aandelen presteren opnieuw zwak. Vanwege de sterke koersprestatie sinds begin dit jaar verlaagde beurshuis Merrill Lynch het advies voor KBC van buy tot neutral. Op lange termijn blijft het bij zijn buy-advies. KBC zakt 0,86% tot EUR 41,38, Fortis zakt 0,47% tot EUR 25,13 en Dexia daalt 0,53% tot EUR 18,48.

Op de brede markt maakte Melexis zijn debuut. Het aandeel koerste meteen 8,1% hoger tot EUR 8,1, maar is ondertussen teruggevallen tot EUR 7,55. De referentiekoers bedroeg EUR 7,4, zodat de koerswinst 2% bedraagt.

Het Gentse softwarehuis Artwork Systems zag zijn omzet in het tweede kwartaal 0,8% terugvallen tot EUR 12,05 miljoen. De nettowinst kalfde met 11,3% af tot EUR 2,01 miljoen. Het aandeel wint 5,26% tot EUR 5,5.

De Belgische softwarespecialist voor personeelsbeleid Arinso neemt het Canadese DPS Consulting over. Het bedrijf uit Anderlecht organiseert dinsdag zijn algemene jaarvergadering en maakt voorbeurs zijn eerstekwartaalcijfers bekend. Het aandeel verliest 0,9% tot EUR 11.

De koers van het medisch bedrijf IBt reageert positief op de kwartaalcijfers die het donderdag nabeurs bekendmaakte. Het aandeel wint 2,84% tot EUR 9,05.

Op de fixingmart koerst Link Software 44% hoger tot EUR 1,3. Tijdens de eerste fixing werden 1500 aandelen verhandeld. Het gemiddelde dagvolume bedraagt 244 stuks. Bij Thema Vision wisselden 1000 aandelen van eigenaar, wat met koersverlies van 12,3% tot EUR 0,2 als gevolg. Gemiddeld worden er 64 aandelen per dag verhandeld.

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud