Euronext Brussel: IBA en IBt in topconditie

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel eindigde de Bel20 0,7% lager op 2.707,6 punten. De beursgraadmeter begon de dag in het rood onder druk van de financiele aandelen maar veegde tegen de middag de verliezen van de koersborden. Toen Wall Street lager opende uit vrees voor boekhoudkundige problemen bij bedrijven ging ook Brussel weer lager. De Waalse radiofarmaceutische groepen IBt en IBA maakten het mooie weer.

IBA leverde de beste prestatie bij de Bel20'ers af en ging 2,1% hoger tot EUR 11,5. De producent van bestralingsapparatuur maakte vrijdag bekend dat de Amerikaanse postdiensten het contract voor het kiemvrij maken van poststukken met zes maanden hebben verlengd. Dat levert IBA EUR 5 miljoen extra omzet op. Eerder op de dag noteerde IBA op een winst van ruim 5%.

Farmaverdeler Omega Pharma verloor het meest binnen de index. Het aandeel speelde 2,3% kwijt tot EUR 46,9. Op de algemene vergadering maakte gedelegeerd bestuurder Marc Coucke bekend dat Omega Pharma Medicor Medical Supplies overneemt en Medipole Distribution verkoopt. Uit de verkoop puurt Omega Pharma een meerwaarde van EUR 4 miljoen. De voorbije dagen schommelde het aandeel sterk tussen EUR 45 en EUR 48.

Op de brede markt zette IBt, dat licht radioactieve kankerbestrijdende implantaten maakt, de beste prestatie neer. Het aandeel won 5,8% tot EUR 8,78 na de algemene vergadering. IBt maakte daar bekend dat het dit jaar mikt op een omzet tussen EUR 8 tot 10 miljoen.

Het driespan Telindus, Sioen en Docpharma verloren maandag het meest op Euronext Brussel. Docpharma ging 6,9% lager tot EUR 25,6. Een handelaar van KBC Securities vermoedt dat er een agressieve verkoper in de markt zit, maar wijst ook op de groeivertraging van de markt voor generische geneesmiddelen.

Sioen ging 5,7% lager tot EUR 12,07. Analisten vinden de kwartaalcijfers die de West-Vlaamse groep vrijdag publiceerde niet goed, maar wijzen er op dat april indrukwekkend beter was. De hamvraag luidt of de trend in de vierde maand werd ingezet, ook verdergaat. Het management denkt in ieder geval dat de recessie nog niet over is. KBC Securities en Bank Degroof verlaagden de vooruitzichten. Puilaetco is van plan hetzelfde te doen.

Telindus verloor 6,8% tot EUR 5,5 nadat het vrijdag een omzet- en winstwaarschuwing gaf. Analisten van beurshuis Puilaetco en van KBC Securities verlaagden hun winstverwachtingen na de resultaatswaarschuwing. Ook Bank Degroof gaat zijn winstverwachtingen herzien

Koen Lambrecht/Bart Haeck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud