Advertentie

Euronext Brussel: KBC en Dexia sturen Bel20 2,7 procent hoger

Foto Reuters ©REUTERS

Op Euronext Brussel reageerde de Bel20 maandag net als alle beursindices wereldwijd erg positief op de plannen van Tim Geithner. De Amerikaanse minister van Financiën ontvouwde maandag de details van zijn voornemen om voor minstens 500 miljard dollar een rommelkredieten op te kopen bij banken. Binnen de Bel20 profiteerden KBC en Dexia het meest.

(tijd) - De Brusselse sterindex sloot 2,7 procent hoger op 1.754,02 punten. Vooral het enthousiasme op Wall Street werkte aanstekelijk. De Bel20 ging in de loop van de dag net als de andere Europese beurzen iets meer dan 1 procent hoger, maar na de sterke opening in New York verdubbelde de winst. Bij de slotbel waren er 16 stijgers en vier dalers. De Bel20 is sinds zijn dieptepunt van 1.527 punten op 6 maart al met 15 procent gestegen.

De Amerikaanse regering zal nu een  'publiek-privaat investeringsprogramma' opstellen dat fondsen zal binnenhalen om een markt te creëren voor rommelkredieten en -aandelen die in de afgelopen jaren door de banken zijn verstrekt. Dit programma zal in eerste instantie 500 miljard dollar omvatten, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 1.000 miljard dollar. Om investeerders ertoe aan te zetten toxische activa op te kopen zal de overheid subsidies verstrekken en een groot deel van het risico op zich nemen.

De Amerikaanse overheid zal 75 tot 100 miljard dollar afkomstig van het zogeheten 'Troubled Assets Relief Plan' (TARP) pompen in het programma. Dat TARP-plan, met een omvang van 700 miljard dollar, was in de herfst van vorig jaar op poten gezet door Geithners voorganger, Henry Paulson. 

De financiële aandelen tekenden daarop voor een glansrol. KBC schoot 11,9 procent hoger tot 13 euro, nadat het aandeel vorige week al met 45 procent herstelde. KBC Ancora, de monoholding boven KBC, won zelfs 29,5 procent tot 6,49 euro.

Specifiek bedrijfsnieuws over KBC was er niet. 'KBC stijgt net iets meer dan de andere financials', merkt analist Ivan Lathouders van Bank Degroof op. 'De markt is in het verleden misschien iets te pessimistisch geweest over het aandeel', stelt hij. 'Oké, KBC is blootgesteld aan Oost-Europa, maar misschien is de situatie net iets minder dramatisch dan gedacht werd.' Vorige week maakte KBC relatief gedetailleerde informatie bekend over zijn kredietportefeuille.

Dexia volgde KBC met een klim van 7,1 procent tot 2,55 euro. De Fortis-holding steeg 2,6 procent tot 1,54 euro. Rabo Securities stuurde maandagochtend een nota uit naar klanten uit waarin het het koopadvies voor Fortis handhaaft en een koersdoel op het aandeel kleeft van 1,80 euro. De hoofdreden voor de verhoging is de waardestijging van de call-optie op de BNP Paribas-aandelen in handen van de overheid.

Op de brede markt schoot IBt 14,5 procent hoger tot 2,69 euro. De producent van implantaten voor het bestrijden van kankertumoren maakte over 2008 uitstekende resultaten bekend en staat er naar eigen zeggen ook voor 2009 zeer goed voor. Het bedrijf kampt intussen met een ruzie tussen haar aandeelhouders, wat tot een wijziging in het eigenaarschap zou kunnen leiden.

Ook Duvel Moortgat zat in de lift. De brouwer van speciaalbieren realiseerde in 2008 voor het eerst meer dan 100 miljoen euro omzet. De groei met 15,5 procent overtrof de eigen prognose. Ook de ebitda-groei (+18%) was veel hoger dan vooropgesteld. Voor 2009 streeft Duvel Moortgat naar verdere groei, maar mout en hop zullen duur blijven. De beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van 3,9 procent tot 34,35 euro.

Ex-Bel20-lid Nyrstar maakte een klim van 4,3 procent tot 2,89 euro. Het aandeel profiteerde van een klim van de zinkprijs. Die ging hoger na een reeks positieve signalen over de Chinese economie, waaronder een forse toename van zinkimport in februari.

Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud