Euronext Brussel: kleine winst ondanks klappen in technologiesector

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel ging de Bel20 met een kleine winst de dag uit. De index sloot 0,25% hoger op 2.874,56 punten. Het technologie-arme karakter van de Bel20 bleek eens te meer een voordeel. De overige Europese beurzen doken fors in het rood na de slechte kwartaalresultaten en al even weinig opbeurende vooruitzichten van telecomproducent Ericsson. De beurs van Stockholm verloor hierdoor zelfs 4,5%.

Binnen de Bel20 waren er evenveel stijgers als dalers. Dat de index uit het rood bleef was vooral te danken aan Fortis, Delhaize en UCB. Fortis won 0,7% tot EUR 26,98, Delhaize 1,2% tot EUR 56,55 en UCB 1,25% tot EUR 40,50. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA beslist maandag en dinsdag of Claritin, een anti-allergicum van Schering-Plough, zonder voorschrift mag verkocht worden. Claritin is een concurrerend middel voor Zyrtec, het belangrijkste product van UCB.

De technologiewaarden uit de korf volgden de wereldwijde negatieve trend. Agfa-Gevaert gaf 2,4% prijs tot EUR 17,86. De producent van deeltjesversnellers IBA zakte 3,3% tot EUR 13,35 en Barco zelfs 5% tot EUR 52,05. Het management van de beeldverwerkingsgroep verwacht dit jaar een vlakke omzetevolutie maar een hogere nettowinst. Sommige analisten hebben zo hun twijfels bij dit laatste.

De Frans-Belgische bank Dexia, die in verdenking is gesteld voor schriftvervalsing en witwassing, had aanvankelijk last van winstnemingen, maar sloot bijna onveranderd (-0,05%) op EUR 18,36.

Op de brede markt was LSG de winnaar van de dag. Maandag startte de eerste inschrijvingsperiode voor de kapitaalverhoging van maximaal EUR 22,2 miljoen bij de wasmachinegroep. Het aandeel won 5,9% tot EUR 5,97.

Een opvallend hoog volume haalde VMS-Keytrade: meer dan 7.000 stuks daar waar het gemiddelde rond de 1.200 ligt. Nieuws rond het aandeel was er niet, zodat een handelaar van KBC Securities een grote koper vermoedde, "iemand die probeert een blok te doen en af en toe wat in de markt pakt". De koers ging 5,8% hoger tot EUR 14,60.

Op de fixingmarkt steeg Think Media 9,7% bij een volume van 135 stuks. Maurice de Velder, die vorige week donderdag ontslag nam als gedelegeerd bestuurder van de mediagroep, bood zich maandagmorgen aan bij de politie en is intussen aangehouden. Tegen de Velder liep een internationaal aanhoudingsbevel. Hij wordt verdacht van schriftvervalsing, witwaspraktijken en beursmanipulatie. Nabeurs maakte Think Media bekend dat het animatiebedrijf Djungo Productions, een 50,03%-dochter, de boeken neerlegt.

KL/GDC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud