Euronext Brussel krijgt zetje van Amerikaans consumentenvertrouwen

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel schommelde de Bel20-index nagenoeg de hele dag rond het vorige slotniveau. Pas na de publicatie van het iets beter dan verwachte Amerikaanse consumentenvertrouwen, anderhalf uur voor sluiten, bekende de aandelenkorf kleur en koos voluit voor winst. Bij de slotbel noteerde de Bel20-index 39,43 punten of 1,4% hoger op 2.811,12.

De Bel20 telde uiteindelijk 14 stijgers en 6 dalers. De winnaars werden aangevoerd door de financiele waarden, met Fortis op kop. De Belgisch-Nederlandse financieledienstengroep steeg met 3,3% tot EUR 25,48 en herstelde daarmee deels van de klappen die vrijdag en maandag uitgedeeld werden. Dexia sloot zich bij de stijgende trend aan en kreeg er 2,5% bij tot EUR 18,30 en voor Electrabel werd 1,0% meer betaald tot EUR 246. Gezien het hoge dividendrendement kan de elektriciteitsproducent aan de vooravond van het dividendseizoen mogelijk op wat extra belangstelling rekenen.

Minder goed verging het Barco dat 2,4% goedkoper werd op EUR 48,99. De West-Vlaamse elektronicagroep werd deze maand door winstnemingen getroffen nadat de aandelen het jaar bijzonder sterk hadden ingezet. Met een maandverlies van ruim 10% tekenden de West-Vlamingen in april voor de slechtste prestatie binnen de Bel20. Sinds begin dit jaar zetten de aandelen met een winst van ruim 23% wel nog steeds de sterkste prestatie neer.

Agfa-Gevaert kon in het eerste kwartaal nog geen overtuigend herstel vaststellen, zo liet voorzitter Andre Leysen verstaan op de algemene vergadering. De omzet bleef stabiel, al verbeterde de winstmarge dankzij het Horizon-herstelplan. Afga verwacht voor de tweede jaarhelft een verbetering van het bedrijfsresultaat en denkt 2002 met nettowinst te kunnen afsluiten. Beleggers leken echter niet overtuigd en stuurden de aandelen 0,3% lager tot EUR 17,74.

Buiten de Bel20-index schitterde de ster van Kinepolis. De aandelen stegen met 5,0% tot EUR 17,50. Het voorbije weekend was Florent Gijbels, gedelegeerd bestuurder bij Kinepolis, te gast bij het Kanaal Z programma Analyze. Zoals wel vaker het geval is reageren beleggers met enige vertraging op bedrijfsnieuws. Dat was ook het geval bij Zenitel dat maandagmorgen met magere cijfers uitpakte en daar pas dinsdag de rekening voor gepresenteerd kreeg. De bedrijfswinst smolt nagenoeg volledig weg, namelijk van EUR 23,2 miljoen naar EUR 0,1 miljoen. De aandelen verloren 8,7% tot EUR 12,80.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud