Euronext Brussel lager door mandjesverkoop

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel was maandag het zwakke broertje onder de Europese beurzen. De Bel20 ging 1,5% lager tot 2.771,69 punten. Volgens handelaren is er een grote verkoper van Belgische aandelen actief. In maart, mei en juni lopen in ieder geval drie klikfondsen met kapitaalgarantie op de Bel20 af.

In de Bel20 daalden alle aandelen, behalve UCB. Maar liefst 12 aandelen leden verliezen van meer dan 2%. De Waalse maker van deeltjesversnellers IBA ging 4,6% lager tot EUR 12,5, beeldvormingsgroep Barco verloor 4,9% tot EUR 50,2 en Colruyt verloor 4,3% tot EUR 45,22. Dat net de minst liquide aandelen in de Bel20 fors lager gingen, wijst er volgens handelaren op dat Belgische aandelen massaal werden gedumpt.

Fortis maakte maandag voor beurstijd bekend een obligatielening van EUR 1 miljard uit te geven die omwisselbaar is in aandelen. Handelaren hadden vrijdag al op dit nieuws geanticipeerd. Het aandeel Fortis verloor toen 3% . Maandag ging er nog eens 2,1% af tot EUR 24,65. Aangezien het kapitaal van Fortis EUR 33 miljard bedraagt kan de obligatielening de waarde van de aandelen maar met 3% doen verwateren.

Bij de supermarkten daalde Delhaize met 2% tot EUR 52,9. Volgens onderzoeksbureau Nielsen komt Delhaize als slachtoffer uit de prijzenoorlog tussen warenhuizen. Het gaf in het eerste kwartaal meer dan een half procentpunt aan marktaandeel prijs. Delhaize-woordvoerder Guy Elewaut relativeerde de cijfers en gaf mee dat de omzet in het eerste kwartaal is gestegen.

Zenitel reageerde met een daling van 2,7% tot EUR 14,02 op zijn kwartaalcijfers. De Belgisch-Noorse communicatiegroep boekte in het eerste kwartaal van 2002 een bedrijfswinst van EUR 0,1 miljoen. In het eerste kwartaal van vorig jaar kon Zenitel nog een bedrijfswinst van EUR 23,2 miljoen voorleggen. Zenitel verwacht vanaf de tweede helft van dit jaar een verbetering van de resultaten.

Telindus verloor 7,8% tot EUR 5,99 en belandde op een dieptepunt sinds oktober 1996. De netwerkintegrator maakte bekend dat hij een vordering van EUR 4 miljoen afschrijft op de klant Iaxis. Daardoor breidt het nettoveriles in 2001 alsnog uit van EUR 9,4 miljoen naar EUR 12,8 miljoen.

Ook restaurantketen Quick en informaticagroep Real Software bereikten historische dieptepunten. Quick daalde met 11,9% tot EUR 11,1, het laagste punt sinds oktober vorig jaar. Real Software viel met 3,8% terug tot EUR 3,85, de laagste slotkoers ooit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud