Advertentie

Euronext Brussel: merkwaardig bloedbad in laatste uur

(tijd-nieuwslijn) - Het was een merkwaardige dag op de Europese beurzen. Geheel de dag stonden de beurzen op een verlies van zo'n 1 tot 2%. In het laatste halfuur zakten de Europese indices in elkaar, terwijl de Amerikaanse indices stand hielden.

Een duidelijke verklaring is er momenteel nog niet. Handelaars denken dat het schrappen van Unilever en Shell uit de Amerikaanse S&P500 een signaalfunctie is om uit Europese aandelen te stappen. Die daling zou pas in het laatste uur ingezet zijn omdat dan de Amerikaanse fondsbeheerders door het uurverschil beginnen te werken.

De Bel20 sloot uiteindelijk 3,47% of 87,43 punten lager af op 2.435,6 punten. Grootste slachtoffer van die koersval is Fortis dat 6,57% lager gaat tot EUR 20,05. Om halfvijf stond het aandeel slechts 0,9% lager. Dexia dook 4,3% lager tot EUR 14,35. Ook Frere-holding GBL, met participaties in de Franse topbedrijven TotalFinaElf en Suez, ging 5,2% lager tot EUR 50,15. "GBL is ook het meest Europese bedrijf van de Brusselse beurs", zei een handelaar.

Het rijtje spectaculaire dalers op de Bel20 is nog niet af: de verdeler van apotheekproducten Omega Pharma dook 6% lager tot EUR 43,8, zonder enige duidelijke verklaring. Tessenderlo Chemie moest 4,6% lager tot EUR 31. De warenhuisketen Delhaize zakte 3,6% tot EUR 43,1.

Toch was er een sterke stijger, ook de enige stijger tout court: IBA. IBA won 11,8% tot EUR 9. De fabrikant van bestralingsapparatuur heeft aan een ziekenhuis in Zuid-Korea een protontherapiesysteem verkocht. Zo'n systeem kost al snel EUR 30 miljoen. KBC Securities verhoogde hierop het advies. Het aandeel-IBA steeg 12,3% tot EUR 9,04. "Het aandeel was heel sterk gedaald. Ik vind die stijging niet overdreven", zegt een handelaar.

Bekaert maakte woensdagmorgen voor zijn divisie geavanceerde materialen een strategische alliantie bekend met het Amerikaanse Mott Corporation. De staaldraadtrekker zakte 0,8% tot EUR 48,82.

Op de brede markt bleef het bloedbad uit, op kleinhandelsgroep Mitiska na, die 15,15% naar beneden donderde tot EUR 5,6. Netwerkbeveiliger Ubizen dook 5,2% lager tot EUR 2,75. Roularta won 7,6% tot EUR 20,45 aan een heel klein volume van 155 stuks.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud