Advertentie

Euronext Brussel: nerveus einde van sombere week

(tijd-nieuwslijn) - De beurzen kenden op deze laatste dag van een sombere beursweek een volatiel einde. De Europese beurzen openden sterk na de zware klappen van woensdag en donderdag. Na de middag moest de Bel20 wat gas terugnemen. Bij de bekendmaking van de tegenvallende vertrouwensindex in Wall Street, smolt de winst als sneeuw voor de zon. Daarna bleven de beurzen schommelen. Euronext Brussel sloot uiteindelijk 0,36% of 8,4 punten hoger af tot 2.337,56 punten.

"Dit volatiele koersverloop is typisch voor de onzekerheid in deze markt", omschrijft een aandelenstrategist de markten. Handelaren zijn niet verbaasd over het herstel. Donderdagavond keek de richtinggevende aandelenkorf tegen een weekverlies aan van bijna 9%. "De markten zijn euforisch, maar dat moest wel na de verliezen van eerder deze week. Beleggers die begin deze week instapten zitten nog steeds fors in het rood", merkt een handelaar op.

Voor de financiele waarden was er alleen winst voor Fortis dat 1,8% hoger ging tot EUR 19. Fortis was de voorbije week het zwaarst getroffen. Dexia verloor 0,65% tot EUR 13,7 en KBC bleef ongewijzigd op EUR 37,2.

Solvay kon het herstel van deze dag niet vasthouden en won 0,8% tot EUR 69,8. Morgan Stanley bevestigde het 'overweight'-advies voor Solvay met een koersdoel van EUR 85. Morgan Stanley meent dat de 'fundamentals' voor de Europese chemie beginnen te verbeteren en dat Solvay daarvan kan profiteren. Tessenderlo pikte een graantje mee en steeg met 3,8% tot EUR 31,19. Met een klim van 13% kan Tessenderlo zich dit jaar na Agfa-Gevaert de best presterende Bel20'er noemen. Bierbrouwer Interbrew was de grootste daler en verloor 1,9% tot EUR 29,45.

Op de brede markt kreeg Deceuninck er 6% bij tot EUR 20,7. De West-Vlaamse pvc-verwerker neemt de extrusiedivisie over van de Franse groep VM Materiaux. Daarnaast werd met de Franse groep een contract gesloten voor de levering van een serie raam- en deurprofielen over een periode van 7 jaar. Er werden geen financiele details meegedeeld.

Spector was eveneens goed op dreef en verdapperde met 5,8% tot EUR 11,90. De fotoafwerkingsgroep heeft in Scandinavie 30.000 klanten van FotoKnudsen overgenomen. Arinso ging 3,8% hoger tot EUR 8,5. De groep bevestigde begin deze week nog de resultaatverwachting en lijkt daarmee immuun voor de omzetwaarschuwing die sectorgenoot SAP donderdagavond de wereld instuurde. De grootste winst was er voor de producent van machines voor de chipindustrie IPTE dat 11,14% hoger ging tot EUR 3,89. Het volume bleef laag.

RTL group verloor 1% tot EUR 37. Volgens de Duitse pers zou RTL EUR 170 tot 180 miljoen neertellen voor 47,6% in de Duitse nieuwszender N-TV en 12 radiostations. De technologieprivak Quest for Growth moest de winst van donderdag volledig prijsgeven en zakte 6,8% tot EUR 6,8.

Op Nasdaq Europe steeg de Neci met 0,9% of 0,88 punten tot 103,05 punten.

SD/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud