Euronext Brussel: Nyrstar eindigt rotweek met nieuw verlies

De Bel20 sloot met 0,1 procent winst op 3.588,41 punten. Ook elders in Europa eindigden de beurzen op winst. ‘Ik tast in het duister. De cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de inflatie in de VS waren niet echt goed’, zegt een handelaar. ‘Ik denk dat we in een fase van berusting zijn terechtgekomen’, klinkt het elders.

(tijd) - ‘Iedereen in de markt weet dat er slechte inflatie- en macrocijfers aankomen. Dan is het normaal dat we niet meer van onze stoel vallen als die gedachte bevestigd wordt. Het sentiment is aan het keren en er zijn al marktpartijen die naar de fundamentele elementen beginnen te kijken. Die zien dat er links en rechts toch goedkope aandelen te vinden zijn.’

Nyrstar heeft een rotweek achter de rug. Het aandeel zakte vrijdag 2,6 procent tot tot 12,72 euro en komt in de buurt van het absolute dieptepunt van 12,40 euro dat in januari werd bereikt. Over de hele week verloor het aandeel 9 procent van zijn waarde. De zinkprijs, één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de groep, ging de voorbije week onafgebroken omlaag en noteert al twee weken onder 2.000 dollar per ton. Eerder deze week verlaagde onder andere Goldman Sachs zijn prognoses voor de zinkprijs voor de komende jaren.

InBev verloor 1,6 procent tot 49,43 euro. Donderdag beloonden beleggers het vijandige bod op Anheuser-Busch nog met 6,2 procent koerswinst. Maar de vreugde was van korte duur want volgens The Wall Street Journal kruipt AB in het defensief en zoekt het toenadering tot het Mexicaanse Grupo Modelo, bekend van Corona. Indien die twee hun activiteiten samenvoegen, wordt een overname voor InBev mogelijk onbetaalbaar.

De daling van het aandeel InBev was geen alleenstaand geval. De hele Europese dranksector stond zwaar onder druk. Dat had in de eerste plaats te maken met slecht nieuws van Coca-Cola Hellenic Bottling. Dat is de tweede grootste bottelarij van Coca-Colaproducten in de wereld. Het bedrijf verlaagde zijn jaarverwachtingen voor de omzet en de nettowinst onder andere als gevolg van de dalende consumentenbestedingen.

Belgacom is volgens De Tijd in de running voor de overname van het Luxemburgse filiaal van de Zweedse telecomgroep Tele2. ‘Belgacom kijkt eindelijk naar het buitenland maar Luxemburg is eigenlijk niet meer dan 2 uur rijden van het hoofdkwartier’, schrijft een analist. Belgacom heeft al langer zijn zinnen op de Luxemburgse markt gezet. Het greep vorig jaar naast VOXmobile en dit zou wel eens de laatste kans kunnen zijn om de markt te betreden. De omzet van Tele2 Luxemburg is slechts 2 procent van de omzet van Belgacom. Het aandeel steeg 0,2 procent tot 29,1 euro.

4Energy Invest, gespecialiseerd in de verwerking van houtafval tot energie, deed vandaag zijn intrede op de brede markt. Ondanks de hype voor groene stroom was er van een stormloop voor het aandeel geen sprake. Integendeel. Het aandeel ging tegen 6,25 euro naar de beurs, helemaal aan de onderkant van de opgegeven prijsvork, en alle orders werden voor 100 procent toegewezen. 4Energy ging bij de openingsbel 0,6 procent hoger tot 6,29 euro en sloot met 1,6 procent winst op 6,35 euro. Het bedrijf heeft een beurskapitalisatie van 76,2 miljoen euro.

Real ging 8 procent omhoog tot 0,27 euro. Fusiepartner Dolmen steeg met 8,8 procent tot 12,40 euro. Real legde sterke resultaten voor over het verkorte boekjaar 2008, dat slechts drie maanden telde. Door de inkorting van het boekjaar loopt de boekhouding van Real en Dolmen vanaf 1 april samen. De fusie zal trouwens al in september, drie maanden vroeger dan verwacht, volledig rond zijn.

De omzet van Real steeg met ruim 10 procent en de recurrente bedrijfswinst verdrievoudigde. Dirk Deweghe van KBC Securities is zeer te spreken over de cijfers en is enthousiast over de toekomst. ‘De fusiegroep zal vanaf 2009 siginificante synergieën realiseren en de marges zullen omhoog gaan.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud