Euronext Brussel: Nyrstar in het rood door obligatieuitgifte

©Photo News

De Brusselse beurs is donderdag duidelijk in het rood gesloten. Een veel slechter dan verwacht Amerikaans banenrapport deed beleggers hun stukken dumpen. Nyrstar verraste de markt in negatieve zin met een uitgifte van converteerbare obligaties. Op de brede markt was alle vertrouwen opnieuw zoek in Punch International.

(tijd) - De Bel20 sloot 1,7 procent lager op 2.038,05 punten. Bij de slotbel telde de index 4 stijgers en 16 dalers.

AB InBev (+0,8% tot 27,22 euro) was voor de tweede dag op rij dé sterkhouder van de Bel20. Woensdag werden de eerste ADR's van AB InBev druk verhandeld in New York. ADR's zijn certificaten waarmee Amerikanen makkelijker kunnen investeren in AB InBev. Voorts heeft de markt er alle vertrouwen in dat AB InBev de schuldenberg die het aanging voor de overname van Anheuser-Busch zal kunnen aflossen. Dat geldt ook voor de beurshuizen. Donderdag was het de beurt aan het Japanse Nomura om de brouwer te belonen met een koersdoelverhoging: van 30 naar 34 euro.

Sterke dalers zaten in de banksector: Dexia (-4,7% tot 5,28 euro), dat woensdag aankondigde dat de verkoop van FSA was afgerond, KBC (-4,9% tot 13 euro) en Fortis (-4,9% tot 2,32 euro) moesten flink terrein prijsgeven.

NPM dook 1,6 procent lager op 34,20 euro. De Franse Groupe Flo, gecontroleerd door NPM (GBL-Albert Frère) en de Antwerpse gediversifieerde groep Ackermans & van Haaren (+0,5% tot 47,50 euro), plant een kapitaalverhoging om weer financieel gezond te worden. De groep lijdt zwaar onder de crisis. De kapitaalverhoging van 20 miljoen euro past in het kader van een akkoord met de banken. Groupe Flo is de Franse marktleider in commerciële restauratie met bediening. De strategie van de groep steunt op een portefeuille van bekende merken (Hippopotamus, Bistro Romain, Brasseries en Tablapizza), complementaire concepten van themarestaurants en de uitbating van brasserieën.

Op de brede markt was het grootste verlies voor holding Punch International dat 15,5 procent verloor tot 12,25 euro. Ook gisteren liet de Dumarey-holding veel van zijn pluimen. Dinsdag maakte Guido Dumarey bekend dat hij opstapt als gedelegeerd bestuurder van Punch en de automobieldivisies Punch Metals en BBS meeneemt naar zijn privéholding Creacorp.

Nyrstar zakte 9,4 procent tot 5,68 euro. De zinkgroep maakte voorbeurs bekend een converteerbare obligatieuitgifte te lanceren voor maximaal 120 miljoen euro. Het gaat om niet gesubordineerde, niet gewaarborgde converteerbare obligaties die vervallen in 2014. Analist Mark Gevens van BNP Paribas Fortis merkt op dat de converteerbare obligatie op termijn voor verwatering kan zorgen.

Volgens analist Bernard Hanssens van Bank Degroof komt het nieuws opmerkelijk snel na de strategie-update van Nyrstar vorige week. De zinkspecialist stelde toen te willen uitbreiden naar mijnbouw. Hanssens vermoedt daarom dat er wel eens eerder een transactie kan bekendgemaakt worden dan in de vooropgestelde termijn van drie jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud