Euronext Brussel: Olie en Bernanke duwen Bel20 lager

Op Euronext Brussel verloor de Bel20 woensdag duidelijk terrein. De sterindex kon gedurende de handelsdag geen moment uit de rode cijfers komen. 's Ochtends was er wat onrust over een lager dan verwacht consumentenvertrouwencijfer in de VS en een verdere stijging van de olieprijzen. In de namiddag duwden lager dan verwachte cijfers over de Amerikaanse orders van duurzame goederen, alsook uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke de beurzen verder omlaag.

(tijd) Voor het Amerikaanse congres zei Bernanke dat de inflatie nog steeds 'oncomfortabel hoog' is.

De Bel20 verloor bij het luiden van de slotbel 0,7 procent tot 4.441,23 punten. Slechts vier aandelen slaagden erin met winst af te sluiten, de overige 15 aandelen verloren terrein.

Sterkste daler binnen de Bel20 was Delhaize met een verlies van 1,7 procent tot 68,91 euro. De supermarktketen speelt zo een groot deel van zijn winst van gisteren kwijt. Toen won Delhaize 2,2 procent na een koersdoelverhoging van Deutsche Bank.

Farmagroep Solvay steeg 1,1 procent tot 113,53 euro en was de sterkste stijger. Solvay betaalde 117 miljoen euro extra voor de overname van het Franse Fournier Pharma. Dat blijkt uit het jaarverslag. Eind januari 2007 maakte Solvay reeds bekend dat het een bijkomende betaling had gedaan omdat de verkopen van het middel Tricor in de VS tot boven de 1 miljard dollar stegen. De omvang van het betaalde bedrag was tot op heden onbekend.

Umicore kon niet profiteren van de stijgende grondstofprijzen. Umicore sloot op 133,32 euro, een verlies van 0,65 procent.

De financiele zwaargewichten in de index gaan zonder uitzondering lager. KBC verloor 1,5 procent tot 91,85 euro, Dexia 0,4 procent tot 22,45 euro en Fortis 0,5 procent tot 33,51 euro.

Een andere sterkhouder in de index, Suez, ging 0,4 procent lager tot 39,21 euro. François Bayrou, een van de belangrijkste presidentskandidaten in Frankrijk, heeft in een interview met Le Figaro gezegd dat hij zich zal verzetten tegen een privatisering van Gaz de France, de potentiele fusiepartner van Suez.

Belgacom verkoopt een belang van 2,2 procent in de Europese satellietoperator Eutelsat, zo vernam Tijd-Nieuwslijn. Volgens Haroun Fenaux, woordvoerder bij de telefoniemaatschappij, levert de transactie 'ongeveer 75 miljoen euro' op. In de jaarrekeningen van Belgacom staat het belang in Eutelsat gewaardeerd op 68 miljoen euro. Belgacom werd 0,75 procent goedkoper op 33,30 euro.

UCB moest 1,2 procent prijsgeven tot 44,15 euro. ING verlaagt zijn koersdoel van 57 euro tot 54 euro na de problemen om het medicijn Cimzia in de VS te lanceren. Op lange termijn behouden de analisten van ING hun vertrouwen in UCB. Mede door het uitstel van de lancering van Cimzia, een middel tegen de ziekte van Crohn, noteert UCB op zijn laagste peil sinds augustus 2006.

Op de brede markt sloot Cumerio 0,8 procent lager op 21,87 euro. De kopersmelter heeft de verkoop van zijn belang van 8,8 procent in Non Ferrous International (NFI) afgerond. Zoals verwacht levert de verkoop een eenmalige opbrengst van 5 miljoen euro op.

Zenitel ging aanvankelijk tot 5,5 procent hoger maar die ochtendwinst slonk tot een plus van 2,9 procent tot 3,55 euro. Volgens De Tijd werkt de specialist in communicatiesystemen voor professionele gebruikers zoals hulpdiensten aan een kapitaalverhoging van ongeveer 18 miljoen euro. Het dossier is ver gevorderd en de operatie zou gepland zijn voor april of mei. Zenitel zegt in een persbericht 'in het kader van haar groei-initiatieven verschillende financieringsopties te onderzoeken'. 'Van zodra hierover beslissingen worden genomen, zal dit worden bekend gemaakt', klinkt het verder. Zenitel publiceert vrijdag zijn jaarresultaten.

De farmagroothandel PCB heeft over 2006 een nettowinst geboekt van 2,322 miljoen tegenover 3,780 miljoen een jaar eerder. Dat liet het bedrijf woensdag weten. De groepsomzet daalde 0,6 procent tot 444,3 miljoen euro. De daling van de nettowinst is het gevolg van hogere belastingen. Op de fixingmarkt sloot PCB onveranderd op 7,80 euro.

Dieter Snoeck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud