Advertentie

Euronext Brussel: Pinguin hoogvlieger op positieve markt

Net als de andere Europese beurzen is Euronext Brussel hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. De aandelenmarkten op het oude continent gaan voort op hun elan van vrijdag, toen ze op winst kwamen na beter dan verwachte Amerikaanse jobcijfers. Ze worden ook ondersteund door overnamenieuws en -speculatie. In Brussel schiet Pinguin hoger nadat het diepvriesgroentenbedrijf winst rapporteerde over de eerste helft van zijn boekjaar. Het aandeel van de Nationale Bank staat onder druk.

(tijd) Na een uur handel noteert de Bel20 0,4 procent hoger op 4.397,23 punten. De korf der steraandelen telt 15 stijgers en 4 dalers.

De grootste winst binnen de Bel20 is voor Agfa-Gevaert, dat 2,4 procent wint tot 16,89 euro. Het aandeel herstelt hiermee een beetje van de zware klappen die het te verduren kreeg toen eind februari de opsplitsing in drie entiteiten werd bekendgemaakt.

In de financiele sector wint Fortis 0,3 procent tot 32,80 euro. Volgens de Portugese krant Expresso wil Fortis zijn belang in Banco Comercial Portugues (BCP) opdrijven. Fortis heeft reeds ongeveer 5 procent in BCP en zou nu geinteresseerd zijn om een belang van 4,6 procent van Banco BPI uit Porto over te kopen. Fortis Investments, de vermogensbeheerder van Fortis, maakte over 2006 een 64 procent hogere nettowinst van 87 miljoen euro bekend.

UCB stijgt 1,3 procent tot 48,10 euro en Solvay noteert 0,3 procent hoger tot 113,68 euro. Het Nederlandse concern Akzo Nobel maakte vanmorgen bekend zijn farmadivisie Organon niet naar de beurs te brengen, maar te verkopen aan Schering-Plough.

Ook in de telecomsector beweegt het weer. Het Zwitserse telecombedrijf Swisscom wil met een vriendelijk bod van 3,7 miljard euro de Italiaanse breedbandoperator Fastweb overnemen. In Brussel staat Mobistar 1 procent hoger op 63,72 euro en wint Belgacom 1 procent tot 32,38 euro.

Ackermans & van Haaren (AvH) stijgt 0,6 procent tot 65 euro. KBC Securities heeft het koersdoel opgetrokken tot 75 euro.

Op de brede markt laat Pinguin zich opmerken met een sprong van 9 procent tot 8,94 euro. De specialist in diepvriesgroenten boekte in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2006/07 een nettowinst van 4,7 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen een jaar eerder. De herstructureringen wierpen duidelijk vruchten af, maar ook de marktomstandigheden verbeterden aanzienlijk. Door de moeilijke weersomstandigheden en slechte oogsten van 2006 steeg de vraag naar diepvriesgroenten. Bank Degroof verhoogde vanmorgen zijn advies van reduce naar hold.

Bij de sterke stijgers zijn ook Spector (+3,1% tot 1,32 euro) en Exmar (+2,45% tot 25,10 euro) terug te vinden.

Het grootste procentuele verlies is voor de Nationale Bank, die 4,9 procent daalt tot 3.580 euro. Vrijdag verklaarde de Brusselse rechtbank van koophandel de vordering van een groep minderheidsaandeelhouders tegen de Nationale Bank van Belgie en de Belgische staat ongegrond. De winst van de Nationale Bank van Belgie is in 2006 met 32 procent gedaald tot 244 miljoen euro. De vermindering van het eindresultaat is vooral te wijten aan de forse stijging van de vennootschapsbelasting.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud