Euronext Brussel: rotdag voor KBC en EVS

De Bel20 zakte tot het laagste peil in een maand tijd. De oorzaak ligt bij KBC, dat bijna 6 procent verloor na de publicatie van zwakke kwartaalcijfers. Het Luikse EVS moest eveneens boeten voor een misstap tijdens het eerste kwartaal. De kleintjes Spector en Punch Telematix maakten een uitstekende beurt.

(tijd) - De Bel20 verloor 0,85 procent tot 3.798,99 punten.

KBC zakte 5,9 procent tot 79,61 euro. Voor de eerste keer in twee maanden ging het aandeel onder de drempel van 80 euro. KBC ancora ging 5,5 procent onderuit tot 64,50 euro. De onderliggende nettowinst van KBC zakte in de eerste drie maanden van het jaar met 22 procent tot 573 miljoen euro, minder dan verwacht. De cijfers lokten gemengde reacties uit. Sommige analisten concentreerden zich op de beperkte waardeverminderingen op de kredietportefeuille.

Maar beleggers hadden duidelijk meer oog voor de zakenbankdivisie, waar de onderliggende winst met bijna 90 procent daalde door het bijzonder slechte klimaat op de kapitaalmarkten. Nochtans is geweten dat de inkomsten uit de marktenzalen erg kunnen schommelen van kwartaal tot kwartaal. De KBC-top zei bovendien dat er tekenen van beterschap zijn in het tweede kwartaal. ‘Vanuit dit standpunt is de koersdaling een koopgelegenheid’, klinkt het. KBC zette wel zijn aandeleninkoopprogramma tijdelijk preventief stop.

KBC is de enige bank op Euronext Brussel die deze week een echt afgestraft werd. Dexia en Fortis verloren op de dag van hun kwartaalrapport niet meer dan anderhalf procent. Dexia steeg donderdag met 0,5 procent af en Fortis 0,2 procent.

Inbev won 1,4 procent tot 50,58 euro. De hele Europese biersector won terrein na een goed kwartaalrapport van SABMiller.

De Luikse beeldservergroep EVS ging 10,7 procent lager tot 60,90 euro. Er wisselden 416.000 aandelen van eigenaar, 10 keer meer dan op een normale dag. Dit jaar wordt veel van EVS, producent van onder andere apparatuur voor livesportverslaggeving, verwacht. Dat is niet onlogisch want de Olympische Spelen en Euro 2008 komen eraan. Een kleine misstap kan in dergelijke situatie grote gevolgen hebben en dat is net wat gisteren gebeurde. De kwartaalwinst per aandeel bedroeg 0,86 euro, 7 procent onder de analistenconsensus. De omzet steeg met 27,8 procent tot 25,4 miljoen euro, bijna 15 procent minder dan de analistenprognoses, onder meer door de verschuiving van een groot order van maart naar april.

'De winstmarges zijn intact maar er rijzen twijfels of EVS het ritme van de de omzetgroei kan vasthouden. Gelet op het orderboek en de levertermijnen wordt het moeilijk om gemiddeld 30 miljoen euro omzet te draaien in de komende drie kwartalen', klinkt het bij ING Wholesale Banking. 'De cijfers tonen aan dat onze voorzichtige houding en ons hold-advies terecht is', aldus Christophe Dessain van Bank Degroof. Hij verlaagt zijn winstschatting voor 2008 en 2009 met 10 procent.

Het aandeel Punch Telematix, de beursgenoteerde telematicadochter van de industriële holding Punch International, steeg 24,4 procent tot 5,20 euro na een positieve kwartaalupdate. Het bedrijf maakte voorbeurs een 50 procent hogere omzet bekend. Nico Melsens, analist bij KBC Securities reageert met een koopadvies. 'Telematix heeft een pagina omgeslagen na een heel moeilijk 2007. De sterke omzetgroei is een heel bemoedigend teken.'

Spector is terug op het goede pad: +18% op twee dagen tijd. De Imaging-afdeling van de groep boekte tijdens het eerste kwartaal voor eerst sinds zeer lang een positieve recurrente bedrijfskasstroom. De digitale strategie werpt eindelijk vruchten af. Het aandeel wordt volop herontdekt. Het handelsvolume bedraagt al twee dagen meer dan 100.000. Dat is van juli vorig jaar geleden.

De Belgische biofarmagroep UCB is naar eigen zeggen het jaar goed gestart. De financiële prestaties in het eerste kwartaal liggen in lijn met de verwachtingen van het bedrijf. De pijplijn maakt goede vorderingen, zo staat in een niet becijferde trading update. Het aandeel steeg 1,2 procent tot 25,16 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud