Euronext Brussel schudt verliezen van zich af

Na een zwakke start is Euronext Brussel er woensdag uiteindelijk toch in geslaagd om hoger af te sluiten, nadat op de Europese aandelenmarkten de trend was gekeerd na betere kwartaalresultaten. De Bel20 werd vooral omhooggestuwd door kleppers als Suez en Umicore. Op de brede markt sprong vooral de klim van IBt in het oog.

(tijd) De Bel20 eindigde 0,6 procent hoger op 4.213,06 punten. De index telde 5 dalers en 14 stijgers.

Sterkste stijger was de materiaaltechnologiegroep Umicore, dat na zijn terugval van gisteren kon profiteren van een positief rapport van beurshuis Merrill Lynch. Het aandeel steeg met 2,9 procent tot 164,02 euro.

De energiegroep Suez, die morgen met halfjaarresultaten op de proppen komt, boekte een winst van 1,5 procent op 38,92. De Franse zakenkrant Les Echos schreef woensdag dat de Franse overheid pas groen licht wil geven voor de fusie met het staatsgasbedrijf Gaz de France als Suez bereid is zijn milieu-activiteiten af te stoten. De koerswinst van Suez was ook goed nieuws voor holding GBL, dat een belang van 9,5 procent aanhoudt in de energiegroep. De investeringsmaatschappij van miljardair Albert Frère steeg met 1,2 procent tot 83,85 euro. NPM, de andere Frère-holding, eindigde 0,7 procent hoger op 50,89 euro.

De financiële waarden konden in de loop van de dag wat herstellen van de eerdere verliezen als gevolg van de aanhoudende kredietcrisis op de markten. Dexia, dat morgenmiddag halfjaarcijfers publiceert, sloot 0,2 procent hoger op 19,56 euro en KBC boekte een winst van 0,6 procent op 91,46 euro. Fortis verloor daarentegen 0,1 procent op 26,60 euro. De Tijd wist woensdag te melden dat de bank-verzekeraar op het punt staat zijn kapitaalverhoging van maximaal 13 miljard euro door te voeren om zijn deel van het bod op ABN AMRO te financieren.

Op de brede markt stond IBt in de schijnwerpers met een winst van 7,5 procent op 8,44 euro. Het Waalse farmabedrijf maakte dinsdagavond bekend dat de Food and Drug Administration het Optiseed, een implantaat van IBt-makelijk voor de behandeling van prostaatkanker, van de zogenaamde warning list haalde. Dit is het nieuws waar beleggers al maanden op zaten te wachten. Optiseed moet voor het bedrijf uit Seneffe de kaskraker voor de komende jaren worden. IBt kan het product nu op volle schaal lanceren in de VS waardoor de verkopen in een stroomversnelling zullen komen. 'Optiseed is de belangrijkste motor achter de door ons verwachte omzetgroei van 40 procent in 2007', reageert een analist. 'Deze melding van de FDA is commercieel zeer belangrijk', reageert topman Francois Blondel.

De bouwgroep CFE werd 1,4 procent duurder op 1.345,00 euro. Waarnemers verwachten dat CFE morgen uitstekende halfjaarresultaten zal bekendmaken. Analist Jo Demil van Dexia verwacht dat het bedrijf, dat voor de helft eigenaar is van baggeraar DEME, een nettowinst van 23,8 miljoen euro zal realiseren over de eerste zes maanden van het jaar. Dat is zo'n 45 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De tankerrederij Euronav heeft over het eerste halfjaar van 2007 een nettowinst behaald van 135,5 miljoen dollar. Dat is 8,7 procent meer dan de 124,7 miljoen dollar over de eerste zes maanden van 2006. De definitieve nettowinst is licht hoger dan het voorlopige cijfer van 134,2 miljoen dollar dat op 24 juli was gemeld. Het aandeel ging aanvankelijk met verlies van start, maar boekte uiteindelijk een mooie winst van 2,7 procent op 22,81 euro.

Op de fixingmarkt steeg Picanol met 3,1 procent tot 14,65 euro. De Ieperse producent van weefgetouwen heeft over het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 5,94 miljoen euro, liefst 49 procent meer dan over dezelfde periode in 2006. Het resultaat is positief beinvloed door de prestaties van dochters Proferro en Psicontrol Mechatronics en een hogere omzet van de divisie weefmachines. Het omzetcijfer bedroeg 222,48 miljoen euro, een stijging van 4 procent. Picanol scoort daarmee opvallend beter dan de verwachtingen van analiste Nathalie Sierens van KBC Securities.

Sebastien Rousseau sebastien. rousseau@tijd.be

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud