Advertentie

Euronext Brussel slikt weer loodzware verliezen

(tijd-nieuwslijn) - Na twee barslechte weken ging Euronext Brussel opnieuw fors lager. De Bel20 nam een duik van 4,8% tot 2.104,6 punten. Vooreerst was er de winstwaarschuwing van de Nederlandse verzekeraar Aegon. De nettowinst zou dit jaar 30 tot 35% lager liggen. Daarnaast is er volgens handelaren nog steeds de verkoopdruk van verzekeringsmaatschappijen.

"We zitten in een neerwaartse spiraal. De verzekeraars moeten verkopen omdat de beurzen te fel zakken, maar door die verkoop blijven de beurzen zakken", zegt een handelaar. Analisten verwachten nieuwe winstwaarschuwingen.

Alle aandelen in de Bel20 gingen lager. Bankverzekeraar Fortis dook 9,6% tot EUR 15,45. Dexia verloor 6,9% tot EUR 12,15. Holding GBL dook 5,5% tot EUR 43. Bierbrouwer Interbrew beperkte het verlies tot 0,7% op EUR 25,8. Het aandeel was vrijdag 8% gezakt. KBC Securities verhoogde het advies tot "kopen"

De verdeler van farmaproducten Omega Pharma gaat EUR 2 miljoen stoppen in de nieuwe Belgische wielerploeg rond hoofdsponsor Quick-Step. Omega Pharma gaat het vitamineproduct Davitamon promoten. Via de sponsering wil ze het vitaminemerk in Europa bekend maken. Omega Pharma zakte 2% tot EUR 38,5.

Umicore verloor 0,6% tot EUR 39,25. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft beslist dat de non-ferrogroep de wijk Moretusburg in Hoboken moet saneren. Een woordvoerder van het bedrijf zei aan Tijd-Nieuwslijn dat deze sanering geen effect zal hebben op de resultaten van Umicore. "De sanering wordt gefinancierd met de reservekas die voor dergelijke projecten werd aangelegd", klinkt het. Jaarlijks legt Umicore EUR 5 tot EUR 10 miljoen opzij om de vervuiling uit het verleden aan te pakken.

Electrabel daalde 3% tot EUR 218. De Belgische elektriciteitsproducent is een van de twee kandidaten voor de bouw en uitbating van een aardgasgestookte elektriciteitscentrale met een gecombineerde stoom- en gascyclus (STEG) van 800 MW op het terrein van het Spaanse chemiebedrijf Sniace in Torrelavega in Noord-Spanje. Vrijdag werd bekend dat Electrabel en de investeringsmaatschappij GIMV investeerden in de Vlaamse telecomgroep Telenet. GIMV investeerde EUR 30 miljoen, Electrabel EUR 70 miljoen. Voor de 500 werknemers die overstappen van Electrabel naar Telenet wordt een tijdelijke venootschap opgericht. De GIMV zakte 1,5% tot EUR 26,5.

Op de brede markt werden de halfjaarresultaten van scheepvaartgroep CMB niet goed ontvangen. CMB speelde 4,2% kwijt tot EUR 49. De Belgische scheepvaartgroep boekte over de eerste jaarhelft een nettowinst van EUR 41 miljoen, tegen EUR 100 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. Het beurshuis ING verlaagde maandag de winstvooruitzichten voor CMB.

SD/PB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud